ЕБВР отпусна 305 млн. евро на Македония за жп линията с България

21036
ЕБВР отпусна 305 млн. евро на Македония за жп линията с България
Снимка: БГНЕС

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна средства в размер на 305 милиона евро за Република Македония.

145 милиона евро ще бъдат използвани за втората фаза от строежа на жп линията между Македония и България, а 160 милиона ще бъдат инвестирани по Програмата за републикански пътища, предаде БГНЕС.

Средствата са получени при изключително изгодни условия. Срокът за погасяване е 15 години с гратисен период от 4 години, а лихвеният процент в момента възлиза на 1,15 на сто, съобщи македонското Министерство на финансите.

За отсечка 3: Крива Паланка - границата с България средствата ще бъдат отпуснати след завършването на всички подготвителни дейности. Финансирането ще бъде осигурено със заем ИПП 2014 - 2020 и кредит от международни финансови институции.

С тази инвестиция в размер на 305 милиона евро ще бъдат създадени нови работни места, работа за македонските фирми и ще се даде тласък на икономическото развитие на страната. С тези средства Европейската банка за възстановяване и развитие насърчава политиката за публични инвестиции, която провежда Република Македония, се казва в изявление на македонското финансово министерство.

Нимиц предлага "Горна Република Македония"

Международният посредник на ООН в спора за името на Република Македония между властите в Скопие и Атина Матю Нимиц днес започва нов к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани