ЕК: Икономическата ситуация в Гърция се е влошила сериозно

6472
ЕК: Икономическата ситуация в Гърция се е влошила сериозно
Снимка: Getty Images/Guliver

Икономическата конюнктура в Гърция се е влошила сериозно от началото на годината насам, като повечето показатели, включително растеж, дефицити, дълг и инфлация, са "на червено". Това се казва в публикуваната днес "пролетна" прогноза на Европейската комисия (ЕК).

Очаква се тази година икономическият растеж в южната ни съседка да бъде едва 0,5%. Това представлява рязък спад по отношение на предишните прогнози на Комисията през февруари, която очакваше 2,5% растеж, предаде БГНЕС.

Правителството в Атина се надява тази година да отбележи растеж от 2,9%, но икономиката, която се възстанови в средата на миналата година, отново се сви в нейния край в резултат на несигурността, свързана с обявяването на предсрочни парламентарни избори през декември, посочва Европейската комисия.

Според нея ситуацията се усложнява в резултат на "сегашната липса на яснота" за политиката спрямо кредиторите на страната.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле изрази скептицизъм относно това дали Гърция ще успее да сключи сделка с международните кредитори в следващите няколко дни за жизненоважната финансова помощ.

Натискът върху Ципрас расте заради безработицата

Безработицата и паричните проблеми на Гърция, блокирали икономиката, може да увеличат натиска върху премиера Алексис Ципрас в прегово...

Същевременно Европейската комисия прогнозира, че българската икономика ще нарасне с 1% през 2015 г., като безработицата спадне до 10,4%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com