Ердоган благодари на Борисов, че желязната църква се открива, когато България е начело на ЕС

4037
Ердоган благодари на Борисов, че желязната църква се открива, когато България е начело на ЕС

Искам да изразя благодарност към министър-председателя Бойко Борисов и на делегацията, която той възглавява, за това, че откриването на църквата се прави в период, в който България е председател на Европейския съюз.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в своето приветствие към българската делегация в Истанбул по повод откриването на реставрирана Желязна църква "Свети Стефан". Това е важно съобщение, което даваме на международната общност, поясни още Ердоган.

"Знам, че желязната църква е просъществувала 120 г. Освен че е център за богослужение на българската общност, тази църква допринася за привлекателността на Истанбул. Действително много трудоемка и много сложна беше реставрационната дейност. Бяха похарчени повече от 15 млн. турски лири. Беше необходима много детайлна работа и затова искам да изразя благодарност на нашия екип, който извърши тази работа", каза турският държавен глава.

По думите му историческият опит не трябва да бъде пречка за добрите отношения. "Това е нашият подход към различните религии и националности. Ние трябва да сме силни заедно. Искрено се надявам, че в бъдеще ще сме свидетели на много положителни събития", отбеляза още Ердоган.

По време на Османската империя на територията на българската държава има редица исторически обекти, изградени от Османската империя. В България тези обекти също имат нужда от реставрация. Ние знаем това и както при желязната църква съхраняването на тази обща история може да бъде осъществено съвместно и заедно. С нашите български приятели ние осъществихме реставрацията на желязната църква и с това сътрудничество се надяваме да реставрираме и историческите и религиозни паметници в България. В София има само една джамия, отворена за служба. За мен ще е удоволствие да открием и приключването на тази реставрация, заяви Ердоган.

Църквата „Св. Стефан” през 2011 г. започна своята основна реставрация, когато аз бях кмет. И специализираната администрация на Истанбул, и кметството дадоха своя принос в сътрудничество с нашите български приятели. Реставрацията беше трудна и продължителна и бяха направени разходи за 15 млн. лири.

В местата, които са завладявали нашите деди, са осигурявали първо сигурност за религиозните обекти. Вие сте свободни да изпълнявате своите религиозни убеждения и ние ще ви защитаваме - това е било разбирането на нашите деди. Имаме джамии, църкви, синагоги, всички те не само в Истанбул, а и на различни места в нашата страна, съществуват. Нашите деди са проявявали чувствителност към толерантността и признаването на религиозните убеждения, имат своите фермани от Истанбул до Босна и има исторически доказателства за тях. Лошите спомени, които има от историята, не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно. Затова трябва да има обединение, това е нашето отношение към всичките религии, тоест в мнозинството трябва да има единство. Това е нашето разбиране и с него ние се стремим да поддържаме всичките храмове на всички религии в страната ни, подчерта още турският президент, цитиран от БГНЕС.

Ердоган заяви, че турската държава в последните 15 години е реставрирала над 5000 обекти на Балканите, Близкия изток, Африка и др. Съхраняването на тези обекти е наша отговорност към бъдещите поколения. Готови сме да споделим с България опита си по отношение на реставрацията. Вярваме, че това ще е пример и вдъхновение и за други проекти. Поздравявам ви с обич и уважение, да ви е честита желязната църква, каза още Ердоган.

"Реставрирайки църквата „Св. Стефан”, ние я отворихме за нашите граждани християни и по този начин изпълнихме своя отговорност, идваща от нашите деди. И това е най-добрият пример за толерантността, която датира тук от стотици години насам.

Това каза от своя страна турският министър-председател Бинали Йълдъръм.

"Това, на което даваме живот ние тук, не е само да дадем живот на едно исторически наследство, а и има философско изражение, има и послание за толерантност. Затова се надявам това послание да бъде добре разбрано, отбеляза още Йълдъръм.

Борисов: Подкрепям Ердоган, превратаджиите искаха да го убият

Опитът за преврат в Турция не целеше свалянето на Реджеп Ердоган от власт, а неговото убийство. Този коментар направи премиерът Бойко Б...

"България от първи януари е председател на Европейския съюз. България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят".

Това заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов в своето приветствие.

Ние сме длъжни да нормализираме през 2018 г. отношенията между Европейския съюз и Турция. Ако можем да помогнем в тази посока, разбира се, ще помогнем, защото това е пътят, поясни премиерът.

"София и Истанбул са градове, в които етническата толерантност са пример за подражание. Имаме редкия шанс да направим така, че българските изселници да бъдат мост на приятелство, мост на сигурност. Символиката на днешния ден е символика към Европа", каза още Борисов пред официалните гости.

Патриархът и премиерът запалиха свещи на влизане в църквата "Свети Стефан"

Българският патриарх Неофит и премиерът Бойко Борисов запалиха свещи на влизане в църквата „Св. Стефан” в Истанбул, предаде...

Actualno.com припомня, че българската желязна църква „Свети Стефан” в Истанбул, е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. Тя е осветена на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма "Вагнер", а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място.

Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра. Основните строително-ремонтни и реставрационни дейности започнаха през 2011 г., след получаване на разрешение от турската държава, предвид факта, че църквата е исторически паметник, част от културно-историческото наследство на страната. Храмът бе затворен за богослужение поради сериозни проблеми в носещата конструкция, вследствие на корозия.

За реставрацията са вложени общо около 16 млн. турски лири /приблизително 3,5 млн. евро/, от които България е предоставила целево два транша за 200 000 и 190 000 евро. Отделно от това от 1992 г. българската държава ежегодно отделя средства чрез бюджета на Министерството на външните работи за издръжка на Българската православна църковна община в Истанбул. От 2009 г. тази сума е 50 000 евро годишно.

Снимки: Правителствена пресслужба

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com