Ердоган отива в Брюксел заради сделката за бежанците

3036
Ердоган отива в Брюксел заради сделката за бежанците
Снимка: Getty Images

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще направи на 9 март еднодневно посещение в Брюксел, съобщава вестник „Сабах”. Очаква се той да се срещне с лидерите на Европейския съюз и да обсъди последната ситуация около споразумението за мигрантите, подписано през 2016 г. между Турция и Европейски съюз, пише БГНЕС.

Отношенията между Анкара и Брюксел се обтегнаха изключително много след решението на Турция да разреши на бежанци и мигранти без необходимата документация, да пресекат нейните граници към Европа. Очаква се по време на срещата да бъдат обсъдени шест основни въпроса. Сред тях са премахване на визовите ограничения за турските граждани, промени в митническия съюз, най-новата политика на отворени врати към бежанците, финансовата помощ за бежанците, хуманитарната криза, която възникна на турско-гръцката граница и оценка на процеса на присъединяване на Турция към Евросъюза.

Експерти: ЕС трябва да прекъсне всякакви връзки с Турция

Турция постоянно нарушава международното право и изнудва Европа чрез нелегалните мигранти. Европейският съюз трябва да спре да плаща на...

Президентът Ердоган участва в интензивни дипломатически преговори относно обстановката в Идлиб и бежанската криза. Като част от дипломатическите усилия той разговаря по телефона с няколко европейски лидери и проведе лична среща с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел в Анкара.

По време на срещата Ердоган повтори, че Турция изпълнява своите ангажименти по споразумението с ЕС, докато същото не може да се каже за Евросъюза. В края на срещата двамата събеседници се договориха за среща на върха, на която да обсъдят въпросите между Анкара и Брюксел.

Миналата седмица Ердоган заяви, че Турция отхвърли предложението на Европа за 1 милиард евро помощ за мигрантите, тъй като Анкара вече е похарчила 40 милиарда долара и ще намери начин да управлява този фонд.

През март 2016 г. Анкара и Брюксел подписаха споразумение за намаляване броя на мигрантите, потеглили по опасния маршрут на Егейско море, и за намиране на решение за притока от бежанци, насочили се към ЕС. На Турция бяха обещани общо 6 милиарда евро финансова помощ, която първоначално да бъде предоставена на страната на два транша и да бъде използвана от турското правителство за финансиране на проекти за сирийските бежанци. Безвизовият режим за турските граждани също беше предмет на споразумението. Предвиждаше се и актуализиране на митническия съюз.

Гърция коментира изказване на Бойко Борисов за Ердоган и мигрантите

Гърция реагира на коментари на българския премиер Бойко Борисов, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган отказва да седне на една ма...

В замяна на тези обещания Турция пое отговорността за възпиране на миграцията през Егейско море, като предприе по-строги мерки срещу трафикантите на хора и подобри условията на сирийските бежанци, живеещи в Турция. Въпреки значителните промени в контрола на миграционния трафик, ЕС не изпълни своите ангажименти по сделката.

Въпреки че първият етап на финансиране беше предоставен на Турция, ЕС все още не е изпълнил втория етап и други условия по сделката, като безвизовия режим и актуализирането на митническия съюз. В момента Турция е домакин на около 3,6 милиона сирийски бежанци. Досега Анкара, по официални данни, е изразходвала 40 милиарда долара за бежанците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com