Ердоган предупреди да се внимава с газовите сондажи край Кипър

2093
Ердоган предупреди да се внимава с газовите сондажи край Кипър
Снимка: Gettyimages.com

Чуждите компании не трябва да „престъпват чертата“ в Средиземно море.

За това предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган след като турски военни кораби блокираха италиански сондажен кораб, готвещ се да прави сондажи за газ край Кипър.

Продължаващата безизходица в отношенията между Турция и Кипър за експлоатирането на енергийни в източното Средиземноморие рискува да стигне до още по-голямо усложняване на зациклилите усилия за обединяване на острова, след като мирните преговори се провалиха миналата година.

„Не си мислете, че пренебрегваме опортюнистичните опити за търсене на природен газ във водите на Кипър и по Егейското крайбрежие“, каза Ердоган в предавана по телевизията реч в парламента. „Предупреждаваме тези, които престъпват чертата с погрешни изчисления в Кипър и Егейско море", добави Ердоган.

Италианският енергиен гигант ENI заяви, че на кораба му е било наредено да спре от турските кораби миналата седмица за "военни действия в района на дестинация", когато бил на път да започне проучване в блок 3 на изключителната икономическа зона на Кипър.

Кипър е разделен от 1974 г. насам, когато турските войски нахлуха и заеха северната една трета от острова в отговор на преврат на военната хунта в Гърция, предаде БГНЕС.

Докато Република Кипър, която е населена предимно от гръцки говорещи, е международно признавана, отцепническата Севернокипърска турска република е призната само от Анкара.

Анкара и Кипър отдавна са в спор за източното Средиземноморие, а Турция е последователна и неотстъпчива в защита на претенциите на кипърските турци за дял.

Кипър заяви в четвъртък, че при проучвателните сондажи от италианската ENI и френската компания Total са открили газови запаси на други места на острова.

Ердоган обаче предупреди чуждестранните компании, които работят с кипърското правителство, че "те не трябва да бъдат използвани като инструменти за работа, надвишаваща техните граници и силни страни".

Той дори сравни отговора на Турция по въпроса с военните операции в Северна Сирия, които Турция описва като борба срещу терористичните групи. "Както на южната ни граница с операциите "Щит на Ефрат" и "Маслинова клонка", ние унищожаваме онези, които правят погрешни изчисления и сценарии“, предупреди той.

В Кипър гласуват за президент

На остров Кипър започна гласуването на изборите за президент, което ще продължи до 18 ч. с почивка между 12 и 13 ч. Това са 13-те избор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com