Ердоган се закани да превърне Света София в джамия още този уикенд

6657
Ердоган се закани да превърне Света София в джамия още този уикенд
Снимка: iStock/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че след изборите в неделя емблематичният храм "Света София" в Истанбул трябва да бъде преименуван в джамия, но не уточни дали статутът на тази забележителност ще бъде променен, съобщава Reuters.

В навечерието на местните избори в неделя Ердоган се обърна към религиозните настроения, за да засили подкрепата за партията си, споменавайки убийствата на Нова Зеландия като пример за заплахите, пред които са изправени Турция и исляма.

Турският президент на няколко пъти повдига въпроса за "Света София". "След изборите, ще променим името на "Света София" от музей в джамия. Имаме някои планове и ще изпълним тези планове", обяснява той на предизборен митинг в Истанбул.

Света София, която е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, е най-голямата катедрала в християнския свят в продължение на 900 години, преди да стане една от най-големите ислямски джамии в продължение на 500 години до 1935 г., когато е превърната в музей.

През 2014 г. на фона на слухове за евентуална промяна, високопоставеният съветник на Ердоган Ибрахим Калин обясни, че няма планове за промяна на статута на паметника.

Възродените спорни планове на турския президент му донесоха множество критики.

Гърция разкритикува остро идеите на Ердоган, изтъквайки, че "Света София" принадлежи на цялото човечество, а всеки опит за промяна на статута ѝ е обида за международната общност и международното право.

Ердоган използва този чувствителен въпрос за консервативните гласоподаватели, за да си осигури допълнителна подкрепа на местния вот, заяви пред Fox председателят на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу.

Експерт: Намеренията на Ердоган за "Света София" са предизборен ход

Като политически ход, анализаторът Ибрахим Карахасан – Чънар определи плановете на турския президент Реджеп Ердоган да направи ба...

"Каква е разликата ("Света София") да се обозначи като джамия, когато функцията ѝ ще остане като музей?", попита риторично Кълъчдароглу, който е основният лидер на опозицията в Турция.

Той изрази, че властите манипулират общественото мнение, представяйки местните избори като въпрос на оцеляване за страната. "Кметовете и членовете на общинските съвети работят за предоставяне на услуги, а не за оцеляването на страната", посочи Кълъчдароглу.

Комисията на САЩ за международна религиозна свобода осъди коментарите на Ердоган като ненужна провокация, изтъквайки дълбокото историческо и духовно значение на културния паметник за християни и мюсюлмани.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Премахнаха НАТОвска бомба в Ниш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com