Ердоган: Възможно е Тръмп да дойде в Турция

2584
Ердоган: Възможно е Тръмп да дойде в Турция
Снимка: Getty images/Guliver

"Възможно е да посетя САЩ, или президентът Доналд Тръмп да дойде в Турция, след местните избори на 31.03.19 г." Това заяви в интервю за Си Ен Ен Тюрк и Канал Де турският президент Реджеп Ердоган, пише nova.bg. Турският президент беше категоричен, че поддържа „приятелски отношения“ с американския си колега. „САЩ не са назначавали посланик в Анкара от дълго време“, каза Ердоган и добави, че сега "те определят име, към което добавят длъжността посланик в Турция.“

По отношение на визитата на министъра на отбраната Хулуси Акар във Вашингтон, Ердоган беше категоричен, че фокусът на срещите му е бил Сирия и двустранните отношения между двете страни. По думите на държавния глава решението на ЕП да прекрати преговорите за присъединяване към ЕС с Турция няма „никаква стойност“ за Анкара. „Зоната за сигурност на турско-сирийската граница трябва да е под контрола на Анкара“, смята президентът. По думите му, Турция е първата страна, тежко засегната от продължаващите боеве. „Ще взема предохранителни мерки в съседната страна“, беше категоричен той.

Ердоган: Очаквам повече сътрудничество от Гърция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че очаква повече сътрудничество от Гърция по отношение на осемте турски воен...

Според турският държавен глава в граничните региони трябва да се поддържа мирна и стабилна среда, изградена в сирийските провинции Африн, Джарабулус и Ал Баб. „За нас е важно, че решението на САЩ за изтеглянето на контингента им от Сирия няма да доведе до промяна на интересите на нашите страни и няма да навреди политическото обединения на Сирия и териториалната цялост на страната“, заяви Ердоган, като добави, че е неприемливо вакуумът, създаден след изтеглянето на американските войски, да бъде запълнен от терористични групировки.

Според президента, Споразумението от Адана, подписано между Анкара и Дамаск през 1998 г., позволява на турските сили да провеждат операции на сирийска територия в близост до турската граница. Сирия постепенно започва да се възстановява от опустошителния конфликт, започнал в началото на 2011 г., когато режимът на Башар Асад се обърна срещу протестиращите с неочаквана жестокост.

Миналия декември американският президент Доналд Тръмп изненадващо обяви, че САЩ ще изтеглят военния си контингент от Сирия и заяви, че терористичната групировка „Ислямска държава“ е победена. По въпроса за отношенията между Турция и Египет Ердоган заяви, че никога няма да се срещне с „подобна личност“, имайки предвид египетския си колега Абдел Фатах ал Сиси.

„Мохаммед Морси беше избран с 52 процента подкрепа на изборите, но беше свален от власт. Сега Морси е в затвора заедно със своите приятели“, заяви Ердоган и допълни:“Винаги съм казвал, че Ал Сиси е превратаджия от години.“ Според държавния глава екзекуцията на 42 души при управлението на Ал Сиси е меко казано неприемливо.

Ердоган: Турция скоро ще започне производство на ударни дронове

След няколко месеца Турция ще започне да произвежда нов безпилотен летателен апарат (БПЛА), способен да пренася бомби с насочване. Това...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com