Ердоган забрани демонстрации на "Таксим"

4824
Ердоган забрани демонстрации на "Таксим"

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди да няма струпване на маси хора на площад "Таксим" в Истанбул за митинг, съобщават медиите в южната ни съседка, цитирани от БГНЕС. Това той направи по време на среща в президентския дворец Аксарай с работници от различните производствени сектори по повод Международния ден на труда 1 май, публичните прояви за който бяха забранени от властите.

"Нямаме нищо против това, че синдикатите поднасят цветя и венци. Обаче всеки се е вторачил в "Таксим". Ако там довечера отидат десетки хиляди души, това вече няма да означава отбелязване на празника, а умишлена провокация за хаос и безредици, длъжен съм да кажа това. Няма политически лидер, който да не иска там да провежда митингите си. Но площад "Таксим" не е място за подобни прояви, защото това ще парализира изцяло Истанбул", предупреди Ердоган.

Според него подобно струпване ще постави под въпрос сигурността и реда в целия град. Турският президент смята още, че районът на "Таксим" е подходящ единствено за отдих, развлечения и фестивали, поради което държавата е определила 1 май за национален празник и почивен ден за трудещите се. Той предупреди още, че при големи струпвания на хора е възможно сред тях да има и терористични групи. Ердоган е бил информиран от истанбулската дирекция на полицията за ареста на група, въоръжена с железни топки, боксове и коктейли "Молотов".

"Първи май е ден на труда и солидарността, ние оценяваме това и аз подкрепям вашата борба за човешки права. Ще вървим докрай ръка за ръка с нашите работници, те за мен са свещени. Но няма да позволим повторение на вандалските акции от 2013 г., които започнаха с протестите за парка Гези. Тогава с предавания на живо медиите очерниха имиджа на Турция, но за последните събития в САЩ не им се чува гласът", каза Ердоган, имайки предвид масовите безредици, които бушуват в многомилионния град Балтимор.

Масови арести в Турция по случай Деня на труда

Стотици участници в демонстрации по повод Международния ден на труда в Истанбул бяха задържани от полицията. Броят на арестуваните до 1...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com