ЕС перспективата за Западните Балкани - компромисът, според Захариева

1002
ЕС перспективата за Западните Балкани - компромисът, според Захариева
Снимка: БГНЕС

Европа ще остане в ядрената сделка с Иран, докато Иран я изпълнява. В момента има 11 доклада, че Техеран изпълнява сделката. Това коментира външният министър Екатерина Захариева относно позицията на ЕС за подкрепа на сделката с Иран.

Захариева видя като позитивна снощната вечеря, на която беше взето решението на Иран, както и позиция за американската мита за алуминия и стоманата. Това, че всички страни-членки на ЕС застават за ЕК като орган, който да води преговори със САЩ за отпадане на тези мита, е много важно, смята Захариева. Не искаме търговска война, но няма как да се преговаря под натиск, подчерта външният ни министър.

Перспективата за Западните Балкани - съвсем не такава, каквато се иска на Борисов

Европейската перспектива пред Западните Балкани се оказа изключително трудна задача, макар българският премиер Бойко Борисов да полага ...

Западните Балкани

Всички искат първо страните от Западните Балкани да покажат, че могат да решат проблемите си. Културата на компромисите трябва да се покаже преди членство, защото в ЕС решенията се вземат на база на компромис и разбирателство. Има 12 нерешени гранични въпроси на Западните Балкани, заяви Захариева. Тя коментира думите на сръбския президент Александър Вучич пред bTV, който показа лека резервираност дали проблемите между Сърбия и Косово ще могат да бъдат решени до края на годината. Историческо обаче е, че Вучич е тук и ще има обща снимка, подчерта външният ни министър.

Няма да отстъпим своите права на Сараево – Сърбия е моята страна, аз не съм лоялен към Босна и Херцеговина, каза обаче президентът на Република Сръбска Милорад Додик. Очаквам някакъв напредък на срещата в София, но не и да бъдат решени ключови въпроси като този за Косово. Европейците са склонни да правят малка крачка напред с много фойерверки, добави още Додик.

На въпрос колко държави ще са в ЕС след 15 години предвид сравненията на срещата на София с тази в Солун от 2003 година, която вкара 12 държави от Източна Европа и Балканите в ЕС, Захариева отговори, че зависи от самите държави. Тя добави, че не очаква окончателно решение за името на Македония, но смята, че ще има значителен напредък и принципно разбирателство. Мисля, че самите македонци осъзнават, че Македония е географска област, която се разпростира в три държави, подчерта външният ни министър.

Борисов: На ЕС хич не му се занимаваше със Западните Балкани

Премиерите идват и си отиват, но държавите остават. Преди 15 години Гърция даде в Солун перспектива на България и Румъния, трябва да го...

Хората от Западните Балкани са уморени, трябва да видят резултат - например като този за роуминга. Това, което се случва в София, е успех за България и се радвам, че БСП е част от този успех, каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев пред Нова телевизия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com