Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС с пореден призив: Скопие да приеме конституционните промени

06 юни 2024, 22:40 часа • 1970 прочитания

Посланикът на Европейския съюз в Скопие Дейвид Гиър призова новото македонско правителство да приеме конституционните промени и подчерта, че не очаква изменения в Преговорната рамка, предаде БГНЕС.

"След близо две години преговори с България беше постигнато споразумение, което отвори процеса за европейска интеграция на Северна Македония, но с него страната (РСМ) поема определени задължения", каза Гиър.

"Част от това споразумение са промените в Конституцията за включване на хората, определящи се като българи, под защитата на самата Конституция. Положението не се е променило. Това ще бъде въпрос, който новото правителство ще трябва да реши директно. Разбира се, новото правителство може да използва варианта да разговаря с България. Но казах, че имаме споразумение, което е постигнато с големи трудности, и ми е трудно да си представя, че ще е възможно да намерим по-добро споразумение. Не виждам възможност за промени в Преговорната рамка", каза Гиър в интервю за "Телма".

Още: "Правата ни са равни на нула": Люпчо Георгиевски се оплака от институциите в РСМ

Дипломатът каза, че правителството ще трябва да помисли как ще процедира по този въпрос, като се фокусира върху основната цел - Северна Македония да върви решително към ЕС. "Това е най-добрият начин за страната, не само да осигури своя просперитет, демократична среда, но и да укрепи своята идентичност. Много други държави-членки трябваше да вземат трудни решения в процеса на присъединяване. Въпросът сега е да преминем върху този въпрос и да се фокусираме върху реформите и стъпките, които трябва да бъдат предприемани, за да се гарантира, че тази страна наистина може да се наслади на преимуществата от членството в ЕС, възможно най-бързо", добави Дейвид Гиър.

Посланикът подчерта, че всичко това се случва заради "импулса за разширяване в Съюза" и посочи, че действията на Европейската комисия и 27-те страни членки потвърждават този факт.

Гиър настоя, че Северна Македония е в състояние бързо да осъществи необходимите реформи и да се присъедини към ЕС, но това изисква "абсолютна политическа решителност".

"Има обща мрачна атмосфера, усещане, че нищо не може да се постигне. Това не е вярно, това е малка страна, вие не сте започнали от нулата. Всъщност сте започнали от значителни постижения, включително и Преспанското споразумение, значителни постижения в много области, които могат да се надграждат. Да, имате силата в администрацията да го направите, може да се случи. Стъпките напред са постижими и практични, но е необходимо абсолютна политическа решителност, над политическите разделения, разбира се ръководена от правителството. За да кажем „това е нашият национален проект, искаме да се присъединим към ЕС и ще предприемем стъпки за да стигнем там“, добави посланикът на ЕС в Скопие.

Още: ЕС: Договорът за добросъседство с България донесе огромни ползи за Скопие

БГНЕС припомня, че на 6 юни президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова връчи на Християн Мицкоски мандат за съставяне на правителство. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ има 20 дни за съставяне на кабинет.

На парламентарните избори на 8 май ВМРО-ДПМНЕ спечели 58 мандата, албанската коалиция ВРЕДИ/ВЛЕН - 14, а движение ЗНАМ - 6 мандата. Трите формации ще имат мнозинство от 78 места в македонското Народно събрание. Партията на Мицкоски посочи, че новата изпълнителна власт ще бъде съставена в съответствие с конституционните срокове. | БГНЕС

Още: Македонският президент ще работи за добросъседство, но със Сърбия (СНИМКИ)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес