Европейският съд за правата на човека осъди Турция заради Йоджалан

24194
Европейският съд за правата на човека осъди Турция заради Йоджалан

Европейският съд по правата на човека (ЕСЧП) осъди Турция заради осъждането на доживотен затвор без възможност за освобождаване под гаранция на лидера на кюрдските бунтовници Абдула Йоджалан. Според съда това е "нечовешко отношение".

Съдът в Страсбург счете също така, че изолирането му като единствен затворник на острова Имрали до 2009 г. е равносилно на малтретиране. "Някои елементи като отсъствието на средства за комуникация, позволяващи предотвратяването на социалната изолация на Йоджалан или постоянните значителни затруднения с достъпа до затвора до 17 ноември 2009 г., съставляват нечовешко отношение", казва ЕСЧП в комюнике, предаде БГНЕС.

След това на острова са били прехвърлени и други затворници и посещенията зачестиха, отбелязва съдът. Но той счита, че "поради отсъствието на механизъм за преразглеждане на наложената присъда от доживотен затвор на Йоджалан, тя не може да бъде съкратена и това също представлява нечовешко отношение". Според съда "присъдата доживотен затвор трябва да може да се съкращава, т.е. да има едновременно шанс за намаляване и възможност за преразглеждане".

След арестуването си през 1999 г. до 2009 г. Абдула Йоджалан, който днес е на 64 години, беше единственият затворник на остров Имрали, край бреговете на Истанбул. От 2009 г. там бяха прехвърлени още петима затворници. В свой неотдавнашен доклад Комитетът за предотвратяване на мъченията на Съвета на Европа счете, че това "без съмнение имаше положително въздействие" върху положението на кюрдския лидер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com