Гръцки експерт: Парите на кредиторите отидоха при банките, а не при гражданите

8311
Гръцки експерт: Парите на кредиторите отидоха при банките, а не при гражданите
Снимка: Getty Images/Guliver

По-голямата част от паричната сума, дадена на гръцкото правителство не отиде при гръцките данъкоплатци, а към банките. Това заявява в анализ за кризата в гръцката икономика икономистът Исидорос Кардеринис.

По думите му, парите от кредиторите са отишли изплащане на заеми, или за рекапитализиране на гръцките банки - повечето от разходите, за които данъкоплатците понасят последствия.

Световната банка предупреди Русия: Изправени сте пред криза

Русия е на прага на продължителна икономическа криза, тъй като негативното влияние на западните санкции спрямо Москва ще се задържи в п...

Гърция не може да устои да се продължи със строгите икономии, тъй като вече е достигнала най-далечните граници, след като стандартът на живот се срива. С него пада и достойнството на гръцкия народ, и това ще трябва да се разбере от кредиторите, коментира експертът.

Според Кардеринис програмата за фискална консолидация в страна, която е в рецесия от преди 2010 г., напълно провалената програма и не би било въобще разумно, икономически и социално, да се продължи прилагането и. Тези особено ограничителни мерки във фискалната политика на строги икономии е изключително смъртоносна спирала, дълг-рецесия-строги икономии, като изключва всяка перспектива за развитие, коментира Кардеринис.

Политиката на екстремно строгата икономика, прилагана в страната по искане на международните кредитори през годините е допълнително утежнена от икономическата и социална реалност. В резултат на това, БВП днес се е свил до 186.54 милиарда евро. Държавният дълг достигна 176% като процент от БВП. Процентът на гърците, които живеят под границата на бедността е 34.6% или 3,795100 души, се казва в анализа.

Социалните и политическите последици от корупцията също са изключително сериозни. Корупцията предизвиква в гражданите негодувание и разочарование и едно силно чувство  на срив на ценности.Тя обединява убеждението, че нищо не работи правилно и че спазващите закона граждани не се чувстват оправдани. Институциите са подкопани, разклатени и в крайна сметка наклеветени от същата демокрация в очите на гражданите, заявява анализаторът.

Eвропа се самоубива. От глупост.

От години Европа се намира в тежка криза, която засяга всички аспекти на съшествуването. Даже икономическите трудности, проблемите с ев...

Какви мерки за оздравяване на гръцката икономика предлага икономистът може да прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com