Гръцкият външен министър: Турция заплашва Гърция с война

8962
Гръцкият външен министър:  Турция заплашва Гърция с война
Снимка: iStock

Турция заплашва Гърция с война, ако Атина разшири териториалните води от 6 до 12 морски мили в Егейско море и оспори суверенитета на гръцките острови в нарушение на международното право и международното морско право. Това съобщи гръцкият външен министър Никос Дендиас след среща с председателя на комисията по външни работи на Сената на САЩ Робърт Менендес. Изявленията на гръцкия министър бяха разпространени от пресслужбата на гръцкото външно министерство.

Според Дендиас „Турция ежедневно оспорва суверенитета и суверенните права на гръцките острови“.

Гърците обявиха конкурс за подход към ГКПП "Рудозем-Ксанти"

Конкурс за втората важна отсечка на тяхна територия, която свързва Ксанти с българската граница и ГКПП „Рудозем-Ксанти“, об...

"Турция, в нарушение на всички законови норми, излезе със заплахата за война срещу Гърция, ако тя използва неотменимото си право да разшири териториалните води на тези острови. Това е единствената страна в световната общност, която излиза със заплаха за война, casus belli, срещу друга държава, ако тази друга държава използва своите неотменими права за разширяване на териториалните си води", каза министърът.

Дендиас смята, че сред приоритетите на САЩ, Гърция и други страни трябва да бъде въведена "забрана за износ на модерни оръжейни системи за страни, които допринасят за дестабилизирането в техния регион".

"Позволете ми да кажа, че тази позиция е идеална не само за САЩ и тяхната администрация, но и за други страни-съюзници, които вярват в същите идеали и същите ценности. Говорим ли за обещаващи самолети като F-35, или съвременни подводници, тази забрана трябва да се комбинира с налагане на санкции срещу държави, чиито действия застрашават сплотеността на нашия съюз - НАТО“, подчерта гръцкият външен министър.

Той изрази също мнение, че не може да има безупречни избори в Либия с присъствието на чужди сили и наемници на нейна територия.

Гърция: От 1 септември се прекратяват отпуските на всички медици

Гръцкото министерство на здравеопазването обяви днес, че прекратява отпуските на всички здравни работници от септември, за да се подгот...

"Ако Либия бъде допълнително дестабилизирана, съществува риск нестабилността да се разпространи в съседните страни", каза Дендиас.

Анкара не е подписала Конвенцията на ООН по морското право, според която страните могат да разширят териториалните си води до 12 морски мили. През 1995 г., по време на ратификацията на тази конвенция от гръцкия парламент, Анкара обяви, че ако Гърция разшири териториалните си води от 6 на 12 морски мили, това ще се счита за нарушение на националния суверенитет на Турция и следователно ще се превърне в casus belli ( лат., официална причина за обявяване на война). Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай заплаши Гърция с война на 29 август 2020 г., ако разшири териториалните си води до 12 морски мили в Егейско море.

Гърция отдавна иска от съюзниците от НАТО да наложат оръжейно ембарго на Турция. През октомври 2020 г. Дендиас в съобщение до германския външен министър Хайко Маас поиска да не издава разрешения за износ на военна техника като подводници, фрегати, самолети за Турция, а също и да не модернизира бронирани машини. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също подчерта, че държавите-членки не трябва да изнасят в Турция офанзивни оръжия, насочени към други държави-членки на ЕС. Редица големи държави от ЕС, предимно Германия, Италия и Испания, са против реалните санкции срещу Турция, опасявайки се, че това ще навреди на техните собствени индустриални интереси в тази страна. Според оценките на германската преса, Турция съсставлява повече от една трета от всички доставки на оръжие от ФРГ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Арестуваха над 40 души от „Ислямска държава“ в Турция

Вучич: Никой не ни съставя правителствата, Сърбия е независима държава

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com