Гръцкото правителство оцеля след вот на недоверие

2175
Гръцкото правителство оцеля след вот на недоверие
Снимка: Primeminister.gr

Консервативното правителство на Гърция оцеля след поискания вот на недоверие в парламента. Формален повод за това беше реакцията при снежната буря, която затрупа ключова атинска магистрала и остави хиляди хора без електричество в продължение на дни, предаде БГНЕС.

Предложението, внесено от лидера на основната опозиционна партия Алексис Ципрас, не успя да получи нужните му гласове, като само 142 депутати в 300-местния парламент го подкрепиха. Бившият министър-председател, който беше победен от Мицотакис на националните избори през 2019 г., нарече отговора на правителството на снежната буря от понеделник, която затрупа Атина и други части на Гърция, "фиаско". 

Ципрас внася вот на недоверие на гръцкото правителство

Опозиционната лява гръцка партия СИРИЗА внесе днес предложение за вот на недоверие срещу правителството заради лошото справяне със снеж...

"Подайте оставка и свикайте избори", обърна се той към премиера в парламента днес, обвинявайки правителството, че се е провалило и в управлението на пандемията и в реакцията си на нарастващите цени на енергията. "Гърция се нуждае от правителство на честността, демокрацията и прогреса", заяви Ципрас.

Хиляди атиняни бяха блокирани в колите си в продължение на часове в столицата и на околовръстния път Attiki Odos, частната магистрала към града. Министрите заявиха, че предварителните уверения на управителите на магистралата, че има достатъчно тежка техника за почистване на снега, са били прекалено оптимистични, а главният оперативен директор на компанията подаде оставка.

Снежната буря прекъсна електрозахранването на около 200 000 домакинства и предприятия в столицата, много от тях за близо седмица, като регионалните и местните власти си размениха обвинения, че не са се мобилизирали достатъчно бързо, за да разчистят падналите дървета и сняг. Бурята повреди и клетките на птиците в зоологическия парк "Атика", което доведе до бягството на два орела и 30 ибиса от вида Валдрап, съобщиха от парка.

В събота министърът на гражданската защита Христос Стилианидис, бивш комисар на ЕС по управление на кризи, заяви, че Гърция не разполага със "съвременни инструменти" за справяне с климатичните предизвикателства. "Нуждаем се от модерни радари и системи за ранно предупреждение", каза той пред парламента. "Ако разполагахме с тях и нашите метеоролози разполагаха с тях, щяхме да знаем количеството на (предстоящия) сняг", каза той.

Бедствено положение в Гърция и Турция след силната снежна буря

Бедствено остава положението в Турция и Гърция след мощната снежна буря, която парализира двете страни.  В Гърция училищата, детс...

Мицотакис заяви, че Гърция - обичайно засегната от земетресения и летни горски пожари, ще инвестира 1,7 млрд. евро в инфраструктура за гражданска защита. В отговор на обвиненията за неуспешното справяне с пандемията от Ковид-19, която отне живота на над 23 000 души, министър-председателят заяви, че 84% от гърците над 18-годишна възраст вече са ваксинирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

В навечерието на Великден: Главата на Македонската църква си присвои Самуил

Протестират за правата на мигрантите: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Арестуваха над 40 души от „Ислямска държава“ в Турция

Вучич: Никой не ни съставя правителствата, Сърбия е независима държава

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани