Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция: Изказванията на Заев са за пред домашната публика

13 декември 2018, 12:17 часа • 1253 прочитания

Поправките на македонската конституция, които трябва да бъдат ратифицирани, са в съответствие с Преспанския договор между Скопие и Атина, съобщи неназован източник от гръцкото правителство пред държавната агенция АНА-МПА късно вечерта в сряда, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Промените в Основния закон на Македония са част от условията, включени в споразумението между Атина и Скопие от юни, с което трябва да бъде сложен край на продължилия десетилетия спор за името между двете страни, предаде агенция Фокус.

По думите на източника, основният източник на спорове – параграф 3 от член 49, в който се говори за „македонски народ, живеещ в съседните страни“ е променен на „диаспора“, по подобие на член 108 от гръцката конституция.

Ето защо, това кореспондира с духа и предписанията на Преспанския договор, процеса за ратификацията на който продължава.

Същият източник е заявил, че редките „злощастни коментари“ на македонския премиер Зоран Заев са направени от него, за да се хареса на домашната си публика и за да спечели подкрепа за споразумението. Но, добави той, неговата подкрепа за Преспанския договор продължава да е същата.

Финалният текст на четирите конституционни поправки беше внесен за ратификация в македонския парламент в сряда и се очаква гласуването да е в средата на януари.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес