Гърция мисли как да върне туризма в релси

2907
Гърция мисли как да върне туризма в релси
Снимка: iWoman

Службата на гръцкия министър-председател е почти готова да обяви интегрирания план за възраждане на туризма, разработен със съдействието на туристическата асоциация и на компетентните ведомства в страната, съобщи "Катимерини", предаде БГНЕС.

В петък, 1 май, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис проведе поредната видеоконференция по въпроса, в която участваха министрите на туризма Харис Теохарис, държавният министър Йоргос Герапетритис и Сотирис Циодрас - представител на здравното министерство по въпросите на COVID-19.

В аванс: Какво предвижда планът за облекчаване на ограниченията в Гърция?

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис ще обяви във вторник план за постепенно облекчаване на ограниченията, въведени срещу разпростран...

Планът е изграден върху четири стълба. Първият се отнася до здравните изисквания и правилата за работа в сектора по отношение както на хотелите, така и на пазарите, които ще бъдат достъпни за посетителите, ако се прецени, че е безопасно. Вторият стълб е свързан с подпомагане на заетостта, третият се отнася до икономическите мерки в подкрепа на плавно рестартиране на туризма, а четвъртият обхваща компенсаторните действия: Има се предвид целият набор от действия, които ще компенсират максимално загубите на туристическите фирми в резултат на решението на правителството да замрази туристическата дейност заради пандемията.

От своя страна, Гръцката конфедерация по туризъм (SETE) е определила четири приоритета в представения на държавата план, в съответствие с изискванията на здравните власти. В него се поставя акцент върху субсидирането на заетостта, яснотата и безопасността на здравните разпоредби (стига да са действащи), намаляването на ДДС и пълен отказ от тазгодишния ДОД.

Друг проблем, който все още не е разрешен, е свързан с двустранните споразумения. Въпреки че всички участващи страни говорят за необходимостта от единен набор от правила по отношение на международните пътувания и работата на бизнеса, всъщност все повече хора се притесняват за това как може да се постигне съгласие по тези въпроси, за да не се изгуби цялата година и 2021 г. да не бъде подкопана. Сложността на проблема, успоредно с разногласията във всяка държава между здравните и политическите власти, предполагат общата позиция да бъде оформена преди есента. Поради тази причина все повече се чуват гласове относно необходимостта от постигането на двустранни споразумения, определящи правилата за приемане на граждани на други държави.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 3 май"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com