Гърция обвини Турция в 42 нарушения на въздушно й пространство за ден

3077
Гърция обвини Турция в 42 нарушения на въздушно й пространство за ден
Снимка: iStock

Турски военни самолети са нарушили гръцкото въздушно пространство 42 пъти днес. Това съобщи Генералният щаб на националната отбрана на Гърция.

Според данните „13 турски военни самолети са извършили общо 42 нарушения на гръцкото въздушно пространство. Пет двойки изтребители F-16, два от които въоръжени, два самолета CN-235 и един дрон са извършили 42 нарушения на националното въздушно пространство и 10 нарушения на командите за полети в Атина“, - съобщават гръцките власти.

Извънредни мерки: Влизаме в Гърция с PCR или с бърз тест от неделя

От 19 декември, неделя в 06.00 ч влиза в сила нова ковид-мярка относно влизане в Република Гърция. Всички пътуващи, без значение дали ...

Гръцки военни самолети са били вдигнати по тревога за прихващане на турски изтребители, което е принудило нарушителите да напуснат гръцкото въздушно пространство, подчертаха от Генералния щаб.

Гърция и Турция – съюзници в НАТО – бяха на ръба на война през 1996 г. заради претенциите на турската страна към два необитаеми гръцки скалисти острова под общото име Имия, които Анкара продължава да изобразява на картите като свои (на турски те се наричат ​​Cardak).

Териториалните води на Гърция се простират на шест морски мили около нейните повече от две хиляди острова в Егейско море, но Атина казва, че има правото да ги разшири до 12 морски мили според международно признат стандарт. От своя страна Анкара предупреди Атина, че подобно разширяване от страна на Гърция на нейните териториални води ще се превърне в „формална причина за обявяване на война“ (casus belli).

В същото време Турция не признава гръцката въздушна зона около островите. В резултат на това турските изтребители с оръжия на борда редовно нахлуват в зоната за полетна информация на съседна държава, без да предоставят план на полета, а Гърция вдига самолетите си, за да ги прихване. Ежегодно има хиляди такива случаи. През 2006 г., по време на операция за прихващане на нарушители на въздушното пространство, турски изтребител се сблъска с гръцки самолет. Тогава турският пилот успя да катапултира, а гръцкият пилот загина. През април 2018 г. гръцки пилот на самолета "Мираж-2000-5", участвал в операция за прехващане на самолети на турските ВВС, падна в морето и загина на връщане към базата.

Коронавирусът в Гърция: 5 523 нови случая, 81 жертви

Гръцките власти съобщиха за 5 523 нови случая на коронавирус и 81 смъртни случая през последните 24 часа в четвъртък, съобщи „Кат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани