X
 
 

Гърция строи затворени лагери на пет егейски острова

638 0
Гърция строи затворени лагери на пет егейски острова
Снимка: Getty
Гърция обяви, че през март започва изграждането на бежански лагери от затворен тип на пет от островите в Егейско море. В тях ще могат да бъдат настанени 20 000 лица, търсещи убежище, като максималният срок на престоя им ще бъде 3 месеца, заяви гръцкият министър по миграцията Нотис Митаракис в интервю за радио „Скай”.

Новите лагери ще бъдат построени на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос, а сегашните препълнени лагери, като Мориа и други на Лесбос, ще бъдат закрити.

Мигранти протестираха на остров Лесбос

Около 2000 мигранти протестираха на остров Лесбос, като издигнаха плакати с надпис „Свобода”, съобщи МИА. Според гръцките м...

През лятото новите центрове за регистрация и за депортиране трябва да бъдат готови. Търсещите убежище ще могат да останат в тях до 90 дни.

Според плановете на правителството мигрантите в новите лагери няма да могат да ги напускат неконтролирано. Досега бежанците можеха да влизат и излизат от лагерите и да се придвижват свободно из островите. След различни прояви на насилие между мигрантите, сблъсъците със силите за сигурност и оплакванията на жителите на островите за ситуацията там, вечерно време лагерите ще бъдат заключвани. Хората там ще получат карти, с които ще могат да излизат извън лагера през деня, заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

„Планираме лагерите да бъдат готови до лятото. Освен това искаме седмично да изпращаме по 200 мигранти обратно в Турция”, каза министърът по миграцията Митаракис. С цел ускоряване на строителните работи, при необходимост ще бъдат отчуждавани имоти, а техните собственици ще бъдат обезщетени.

Новото консервативно правителство на Кириакос Мицотакис втвърди политиката си по отношение на бежанския проблем. През последния месец беше съобщено, че около бреговете ще бъдат поставени „плаващи системи за защита” срещу мигрантите. Предвижда се да бъде ускорена процедурата за предоставяне на убежище.

Евакуират лагер на Самос заради пожар

Гръцките власти евакуират бежанци от пренаселения с мигранти лагер на остров Самос, където в резултат на сблъсъци между бежанците избух...

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално