Гърция: Здравните работници на протест срещу задължителната ваксинация

2186
Гърция: Здравните работници на протест срещу задължителната ваксинация
Снимка: iStock

Стотици гръцки здравни работници протестираха в центъра на Атина срещу задължителните ваксини срещу коронавирус за тяхната професия в сряда, ден след като правителството наложи повече ограничения на неваксинираните гърци на фона на рязкото увеличаване на броя на инфекциите, хоспитализациите и смъртните случаи, съобщи в. „Катимерини“.

Около 300 демонстранти скандираха лозунги и издигнаха плакати пред сградата на парламента, протестирайки срещу разпоредбите, които изискват неваксинираните здравни работници да бъдат отстранявани от работа.

Профсъюзите на здравните работници заявиха, че не се противопоставят на ваксините, но възразяват срещу изискването те да се поставят. Ваксините срещу коронавирус са задължителни за работещите в сектора на здравеопазването и за работещите в домове за възрастни хора.

Бизнесът на национален протест заради „зеления сертификат“

Бизнесът излиза на протест в 15 часа днес в цялата страна под надслов „Всички заедно!“, предаде БГНЕС. Българската хотелие...

Във вторник Гърция съобщи за рекордните 6700 нови случая на COVID-19 и 59 смъртни случая, с което общият брой на заразените в страната с население около 11 млн. души достигна над 750 000 и повече от 16 000 смъртни случая от началото на пандемията.

Интензивните отделения за грижи за пациенти с коронавирус са с натовареност над 28%, а обикновените отделения за коронавирус в болниците са пълни почти наполовина, съобщиха официални лица.

Министърът на здравеопазването Танос Плеврис заяви във вторник, че от събота ще бъдат наложени по-строги ограничения за всички неваксинирани хора в Гърция.

Всеки, който няма сертификат за ваксинация или скорошно възстановяване от COVID-19, ще трябва да покаже отрицателен PCR или бърз тест, извършен за негова сметка в частно заведение, за да получи достъп до широк кръг обекти, включително банки, обществени услуги, магазини, фризьорски салони и места за развлечения.

Служителите в публичния и частния сектор също ще трябва да правят по два теста седмично, в сравнение с един в момента, за да влизат на работните си места.

Два протеста на таксиметрови шофьори в София

Националният таксиметров синдикат излиза на два протеста днес - пред Столичната община и пред Изпълнителната агенция „Автомобилна...

Около 61 % от населението на Гърция е напълно ваксинирано, а право на ваксинация имат хората на възраст над 12 години. За хората над 50 години са предвидени бустерни инжекции, а от петък те ще бъдат достъпни за всички пълнолетни, които са получили последната си доза ваксина шест месеца по-рано.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис защити решението на своето правителство да затегне ограниченията за неваксинирани хора, за да спре разпространението на коронавируса, като същевременно изключи възможността за ново блокиране на територията на цялата страна.

"Сега, когато ваксината е налична, икономическата и социалната дейност няма да бъдат преустановени", заяви той в сряда.

Мицотакис допълни, че правителството не иска да лишава ваксинираните хора от правата, които са им предоставени, след като са спазили препоръките за безопасност на учените и на държавата.

"Междувременно тези, които все още не са защитили [здравето си] с ваксината, ще трябва да бъдат подложени на по-строг контрол, с по-чести изследвания, за да предпазят себе си и хората около тях", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com