Харадинай към Тачи: Призивите за промяна на границите са призиви за война

1332
Харадинай към Тачи: Призивите за промяна на границите са призиви за война

Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай отново се противопостави на призивите на президента Хашим Тачи за корекция на границите със Сърбия, предупреждавайки, че подобни опити биха били национално предателство и че „всеки, който желае преместване на границите, трябва да знае, че призовава за нова война". Това предава скопската електронна медия A1 On, цитирана от "Фокус".

„Никой няма право да обсъжда границите на Косово и ако някой се опита да ги промени, той ще извърши национално предателство“, заяви Харадинай в интервю за прищинската телевизия КТВ, цитирано от скопската медия. Лидерът на кабинета в Прищина не пропусна да припомни, че действията в посока на промяна на границите неминуемо водят към нова война.

Сали Бериша: Еди Рама се е договорил с Александър Вучич за подялба на Косово

Бившият президент и премиер на Албания Сали Бериша заяви, че министър-председателят на страната Еди Рама е постигнал съгласие със сръбс...

Присъединяването на Прешевската долина към Косово, за което се застъпва Тачи, е нещо непостижимо, което е „неправилно свързвано с теми като признаването на Косово от Сърбия", категоричен бе Харадинай.

Президентът Тачи, според думите на лидера на косовското правителство, има доверието на институциите по отношение на диалога за взаимно признаване със Сърбия, но не и за да обсъжда промяна на границите.

„Трябва да има признание между двете страни в съществуващите граници, без никаква промяна“, категоричен бе косовският премиер, като същевременно поясни, че „никой няма мандат да преговаря за територията“ на най-младата държава на Балканите.

„Диалогът е политически и е само за взаимно признаване. Желанието го има, но за промяна на границите на Косово няма мандат нито президентът, нито който и да било друг. Ще приемем Прешевската долина с удоволствие, ако Сърбия ни я даде доброволно, но никой няма право да преговаря за територията на независимата държава Косово, обявена на 17 февруари (2008 г.). Ние не говорим за желания, а за реалността, създадена от войната. Загубихме животи за тази реалност и за тези граници“, отбеляза Харадинай.

Бившият албански президент критикува Еди Рама

Бившият албански президент Буяр Нишани разкритикува правителството на премиера Еди Рама заради „мълчанието му за идеята на косовс...

В рамките на интервюто косовския премиер няколко пъти подчерта, че преговорите за размяна на територии и промяна на граници са национално предателство. „Никой няма мандат да говори за границите. Аз не мога да говоря за границите. Президентът Тачи не бива да говори, премиерът не трябва, нито претседаелот на парламента Кадри Весели. Когато говорим за територии, няма диалог. Това е призив за война. Нарушаването на територията на страната означава война“, алармира министър-председателят на най-младата държава на Балканите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com