Харадинай: Никой няма мандат да обсъжда териториалната цялост на Косово

1603
Харадинай: Никой няма мандат да обсъжда териториалната цялост на Косово
Снимка: Getty Images / Guliver

След днешното заседание на правителството косовският премиер Рамуш Харадинай подчерта, че никой от тези, които ще отпътуват в Брюксел, няма мандат да поставя под въпрос териториалната цялост на Косово. На заседанието беше обявен съставът на правителствената делегация за преговорите със Сърбия, предаде БГНЕС.

На пресконференция след заседанието Харадинай заяви, че това право не е нито на ръководителят на косовската правителствена делегация, която ще говори за нормализиране на отношенията с Белград Фатмир Лимай, нито на който и да било друг. „Никой няма мандат да поставя под въпрос територията на Косово. Нищо не се променя в принципа на териториалната цялост с решението на правителството. Не искаме да избягваме нито един параметър от договора. Те (представителите на правителствената делегация - бел. ред.) нямат право да вземат противоконституционно решение“, заяви косовският премиер.

Харадинай към Тачи: Призивите за промяна на границите са призиви за война

Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай отново се противопостави на призивите на президента Хашим Тачи за корекция на границит...

Харадинай днес създаде правителствен екип, който ще води преговорите за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, които трябва да продължат в Брюксел на 7 септември. Ръководител на екипа за преговори в Брюксел ще бъде вицеприемиерът Фатмир Лимай, негов заместник е другият вицепремиер Енвер Ходжай, докато членове на делегацията са министърът на външните работи Беджет Пацоли, министърът на държавната администрация Махир Ягчилар, министърът на диаспората Дардан Гаши и досегашният главен представител на кабинета в преговорите със Сърбия Авни Aрифи.

Харадинай предлага в състава на косовската делегация в Брюксел да има по един представител на опозиционните партии на албанците в парламента, както и експерт от неправителствения сектор.

Въпреки всичко главен преговорящ според медиите в Прищина остава президентът Хашим Тачи, който е най-големият привърженик – заедно със сръбския президент Алещксандър Вучич – на размяната на територии. Тачи нарича тази възможност „корекция на границата със Сърбия“, докато Вучич предпочита термина „разграничаване с Косово“.

Утре в косовския парламент по инициатива на опозицията ще се проведе извънредно заседание за преговорите със Сърбия, на което ще бъде внесена резолюция, забраняваща на всеки, включително да президента, въобще да преговаря за териториалната цялост на Косово.

Хашим Тачи поиска референдум за промяна границата със Сърбия

Косовският президент Хашим Тачи отново се обяви за "корекция на границата със Сърбия". Тачи обаче поясни, че не става въпрос за "замяна...

Въпреки напрежението и в Прищина, и в Белград лидерът на евродипломацията Федерика Могерини гледа с оптимизъм на преговорния процес за решаване на спорните въпроси между Косово и Сърбия. По думите ѝ ЕС “трябва да продължи работата на Балканите и с Балканите с решителност, издръжливост и твърдоглавост“ и допълни, че „миналата година беше невероятно интензивна“ и че „следващите месеци ще бъдат още повече решаващи“.

“Позволете ми да си играя с датите, защото следващата година, 2019 г., се навършват 20 години след края на войната в Косово: Вярвам, че е време най-накрая да приключи този конфликт“, каза Могерини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com