Харадинай отново се противопостави на Тачи за границата

1030
Харадинай отново се противопостави на Тачи за границата
Снимка: Getty Images / Guliver

Косовският премиер Рамуш Харадинай отново се противопостави на идеята на президента Хашим Тачи за "корекция на границата" и повтори позицията си, че не признава никакво споразумение със Сърбия, което да води до промяна на границите.

На конференция за журналисти след днешното заседание на правителството, Харадинай подчерта, че "може да има юридически обвързващо споразумение за взаимно признаване със Сърбия, но не договор, основваащ се на територията и на границата".

Косово е изпълнило всички условия за визова либерализация

Председателят на комисията по външни работи и докладчик на Европейския парламент за Сърбия Дейвид Макалистър обяви, че Косово е изпълни...

„Това е замаскиране на разделянето на Косово. Косово е това от 17 ноември 2008 г., заяви Харадинай. Той подчерта, че Косово се интересува от помирение със Сърбия, за да затвори отворените въпроси в региона, предаде БГНЕС.

За резолюцията на опозицията за диалога в Брюксел между Прищина и Белград Харадинай заръча на опозицията да потърси вариант за това, което прави в този диалог.

„Би било добре за опозицията да има вариант за това, което е добро, а не само за това, което не прави. Мисля, че вече определихме, че не трябва никой да има право да преговаря с никого за границите от 17 февруари“, каза Харадинай.

Косовският премиер заяви, че страната губи време с непродуктивни дискусии и по този начин отслабва собствените си позиции на външната равнина. Според Харадинай би било полезно да се приеме резолюция за диалога, но за този диалог следва да бъде сформира и делегация на Косово.

Хашим Тачи: Корекцията на границите е идея на САЩ

Президентът на Косово Хашим Тачи разкри, че зад идеята за слагане на корекцията на границите на масата за преговори със Сърбия стои САЩ...

Отношение по темата за границата между Косово и Сърбия взе в Тирана и президентът на Албания Илир Мета. Според него предложението за промяна на границите между Белград и Прищина изразходва много енергия за погрешни цели.

В конгресния център „Джордж Маршал“ Мета заяви, че диалогът между Косово и Сърбия навлиза в заключителната си фаза. „Според мен са необходими съвместни европейски и американски усилия, за да бъде доведена докрай тази работа.

Последното предложение за нов дебат относно окончателното споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия изразходва много енергия за неправилни цели. Той нито консолидира, нито успокоява Балканите, каза Мета.

Това дебат, според ръководителя на албанската държава, се води на тежък провокативен език.

Косово ще има армия до края на ноември

Вицепремиерът на Косово Фатмир Лимай заяви, че през тази година ще бъде приет закон, с който ще бъде формирана армия на страната и уточ...

“Откриването на такова разискване в момент, когато тревожни червени предупредителни флагчета от САЩ и ЕС бяха размахани относно намесата на трети участници в региона, го направи още по-тревожно. През последните седмици видяхме политическа реторика с яростен провокативен език, възкресявайки "носталгията" по ужасния геноциден режим. Не може да има по-голяма пряка заплаха от това за нашата сигурност“, смятат Мета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com