Хърватският зам.-премиер Томислав Карамарко подаде оставка

506
Хърватският зам.-премиер Томислав Карамарко подаде оставка

Лидерът на Хърватската демократична общност /ХДО/ Томислав Карамарко подаде оставка от поста на вицепремиер в кабинета на Тихомир Орешкович, съобщиха Хина и ТАСС.

Оставката дойде само няколко часа след като специална хърватска комисия за конфликт на интереси съобщи резултата от своето разследване, според което "Карамарко се намира в ситуация на конфликт на интереси" в работата си като правителствен ръководител.

При обявяването на оставката в централата на ХДО до Карамарко бяха всички министри от неговата партия, която е и най-голямата в управляващата коалиция.

Томислав Карамарко призова премиера Орешкович и другият вицепремиер Божо Петров от Движението МОСТ, също да се оттеглят. ХДО иска "преконфигуриране" в управлението на страната, предаде БГНЕС.

Припомняме, че списание "Национал" преди месец публикува консултантски договори между съпругата на вицепремиера Ана Карамарко и петролния лобист на унгарската компания МОЛ Йозе Петрович. МОЛ води съдебен спор с Хърватия заради петролната компания ИНА, в която правителството и унгарската компания имат дялове от съответно 44,8% и 49%. Страните водят съдебен спор за това как се управлява компанията.

Карамарко призна за съществуването на договора, но твърди, че това не е повлияло в работата му на правителствен зам.-ръководител. Същевременно самият той настояваше правителството да обмисли и евентуално да се оттегли от арбитражните дела срещу унгарската компания поради възможни големи финансови загуби.

Разкритията и стартиралото разследване на специалната комисия доведоха до тежки сътресения в правителството ръководено от Тихомир Орешкович, който призова Карамарко да се оттегли. Същият призив направи и коалиционният партньор от Движението МОСТ Божо Петров.

В края на миналата седмица ХДО съобщи, че Орешкович е загубил доверието на партията и те предлагат за нов премиер сегашният финансов министър Здравко Марич.

Същевременно социалдемократичната опозиция призова за предсрочни парламентарни избори в страната още през юли.

ХДО на Томислав Карамарко получи най-много гласове на изборите в края на миналата година. Тя формира коалиция с либералната МОСТ, а за ръководител на технократското правителство, натоварено с изпълнението на тежки икономически реформи, беше поканен живелия дълго време в чужбина предприемач Тихомир Орешкович. Пререкания в коалицията има още от началото на работата й, а разкритията за Карамарко доведоха до сегашната крайно напрегната ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани