И САЩ вече не иска Косово да прави собствена армия

1729
И САЩ вече не иска Косово да прави собствена армия
Снимка: Getty Images / Guliver

Администрацията на САЩ поиска властите на Косово да оттеглят законопроекта си за създаване на собствени въоръжени сили, съобщи помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Хойт Браян Ий.

„Бихме искали правителството да направи крачка назад и да свали законопроекта от масата“, каза представителят на американското външнополитическо ведомство пред косовския канал RTK, предаде БГНЕС. Дипломатът поясни, че според Вашингтон „трансформацията на силите за сигурност на Косово в пълноценна армия трябва да стане с внасяне на поправки в конституцията".

Косово: Планираме до 2019 армията ни да стане боеспособна

Лидерът на Косово Хашим Тачи планира създаването на армия да премине през 3 етапа, за да може през 2019 година въоръжените сили на стра...

Той призова Косово да продължи консултациите си с етническите малцинства по повод идеята за създаване на армия и да подпише споразумение с Черна гора за обозначаване на границата. Това се явява стъпка към ЕС и НАТО, каза американският пратеник.

Идеята за създаване в Косово на пълноценна армия по пътя на трансформиране на силите за сигурност за пръв път прозвуча в Прищина във връзка със ситуацията около влака Белград- Косовска Митровица. След този инцидент парламентът на Косово одобри инициатива на лидера Хашим Тачи за създаване на армия. По данни на сръбски медии създаването на въоръжени сили се планира да се проведе в три етапа и да завърши към 2019 година. Във връзка с това Тачи започна преговори за закупуване на хеликоптери и леко въоръжение, а косовските пилоти вече преминаха през обучение в Турция.

Москва осъди тези стъпки на Косово. "Считаме намерението на властите в Прищина да осъществи въпреки позицията на Белград и косовските сърби трансформация на силите за сигурност на Косово в пълноценни въоръжени сили за абсолютно безотговорна стъпка.. Считаме я за крайно опасна за стабилността на Балканите и европейския континент като цяло“, подчерта официалният говорител на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова. По думите ѝ „идеята за създаване на косовски въоръжени сили противоречи на основополагащия документ – резолюция 1244 на СС на ООН". Тя предвижда силово присъствие в района само на основата на мандат на СС на ООН. Това са силите за Косово, състоящи се от контингенти на страни-членки на НАТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com