Има рискове за България, посочи депутат от БСП

1795
Има рискове за България, посочи депутат от БСП
Снимка: БГНЕС

Рискове за България има, но те в момента не са формулирани като непосредствена опасност. Това посочи пред журналисти в отговор на въпрос депутатът от БСП Янаки Стоилов, който участва в извънредното съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и по външна политика.

На закритото за медии заседание бяха изслушани представителите на службите за сигурност, на МВР и МВнР за актуалната ситуация в Турция.

Овладяването на политическата ситуация в Турция дава възможност там да се стабилизира обстановката, каза Стоилов, като добави, че заедно с това обаче потенциалните рискове, които съществуват за България преди този неуспешен опит за преврат, съществуват.

БСП поиска оставката на председателя на правната комисия Данаил Кирилов

Парламентарната група на БСП поиска оставката на председателя на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов. От трибуната това направи...

Стоилов не пожела да конкретизира, като все пак посочи, че степента на ислямизация на властта в Турция продължава, което се подкрепя от значителна част от населението.

"Въпросът сега е дали разделенията в турското общество ще се задълбочават или ще се намери начин, при необходимата твърдост на властта за реакция срещу опита за преврат, да се спазват съответните стандарти за отношение и поведение", каза Янаки Стоилов.

"Дългосрочните рискове са свързани с демократичните процеси в Турция - доколко там ще могат да бъдат запазени тези принципи на демокрацията", посочи в отговор на въпрос заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Той каза, че към момента анализът е, че непосредствени рискове от миграционна вълна не се предвиждат.

Няма непосредствени рискове за страната ни след напрежението в Турция

Няма непосредствени рискове за страната ни заради ескалацията на напрежение в Турция, заяви заместник вътрешният министър Филип Гунев. ...

По отношение на критики от сръбска страна във връзка с контрола на общата границата Гунев допусна, че това е за вътрешнополитически цели.

"Нашата оценка е липса на каквото и да е промяна в обстановката, данните са на нашата интернет страница, където може да се види всякаква липса на промяна за последните месеци", посочи Гунев, като добави, че в сравнение с миналата година ситуацията е далеч по-добра.

По думите му близо 30 процента по-малко мигранти минават както на българо-турската, така и на българо-сръбската граница.

Предстои общо около 100 полски служители да подпомогнат охраната на границата ни с Турция, както и със Сърбия. Подобна помощ вече получихме от унгарски служители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com