Изборите в Черна гора - под знака на хакерски и други атаки

941
Изборите в Черна гора - под знака на хакерски и други атаки
Снимка: Getty Images/Guliver

Под знака на хакерски атаки – така преминаха парламентарните избори в Черна гора, след като няколко емблематични сайта в страната пострадаха точно в деня на изборите (16 октомври).

Според EurActiv обект на хакерски атаки са били порталът CDM (Cafe del Montengro), сайтът на радио „Antena M”, както и сайтът на Демократическата партия на социалистите (бел. ред. - партията на Мило Джуканович). От 13 октомври насам цел на хакери е бил и сайтът на Центъра за демократичен преход, както и всичките му поддомейни. Всички атаки са от т.нар. DdoS – отказ от услуга, което по същество представлява претоварване на сървъра на сайта-жертва с повече трафик, отколкото е способен да понесе и обработи.

Джуканович: Русия иска да застраши пътя на Черна гора към НАТО

Русия финансира предизборната кампания на някои субекти в Черна гора с цел да застраши пътя на балканската страна към членство в НАТО. ...

Иначе вече е ясно, че партията на досегашния черногорски министър–председател Мило Джуканович спечели изборите. Властите твърдят, че са осуетили мистериозен заговор на сърби, имащ за цел да свали управляващите чрез преврат. Още с обявяването на заговора за преврат, Андрия Мандич, който е лидер на Демократичния фронт, проруската партия, отхвърли историята като „дебелашка пропаганда".

В Белград на сръбския премиер Александър Вучич му бе трудно да скрие своите съмнения за ареста на сънародниците си, изненадан "че това става днес". "За останалото, по-добре е да си прехапя езика три пъти и да замълча”, каза Вучич.

Според окончателните резултати Демократическата партия на социалистите (ДПС) на бившия политически партньор на Слободан Милошевич, станал верен съюзник на Запада, ще има 36 от 81-те места в парламента, с малко над 4 % от гласовете. Това е два пъти повече от проруската формация Демократичен фронт (ДФ). Джуканович обаче ще трябва да търси коалиция, тъй като няма абсолютно мнозинство.

Критиците обвиняват в авторитаризъм Мило Джуканович и му приписват използване на дипломатически въпроси, за да отклони вниманието от вътрешните проблеми, корупцията или икономическите затруднения. "Ето защо ние си останахме с него в продължение на 27 години", отрони преди изборите Любо Филипович, бивш заместник-кмет на крайбрежния град Будва.

Косово отложи дебата за демаркацията на границата с Черна гора

Косовското Народно събрание отложи дебата за демаркация на границата с Черна гора, предава „Радио Слободна Европа“ в македо...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com