Изправят пред съда заподозрените за насилието в македонския парламент

1393
Изправят пред съда заподозрените за насилието в македонския парламент
Снимка: iStock/Guliver

В Наказателния съд днес ще има втори опит за начало на процеса срещу деветимата заподозрени за насилието в парламента на Македония от 27 април, пише електронното издание „Телеграф“.

Actualno.com припомня, че делото трябваше да започне на 18 май, но процесът бе отложен заради отсъствието на един от подсъдимите, който е под домашен арест. Тогава пред Наказателния съд се събраха около 30 души, които изразиха подкрепа за задържаните. Те носеха плакати, на които бе написано: "Свобода за патриотите, затвор за предателите". Преди сградата на съда присъстваха и членове на патриотичните сдружения "Кьосето" и "Твърдолинейни".

В Македония искат нови избори и преброяване на населението

За 71-ви път в Скопие се проведе протест на Гражданското сдружение "За единна Македония". Участниците в него поискаха провеждането на н...

Деветимата заподозрени са обвинени за присъединяване към група, извършила престъпление и участие в група, която е възпрепятствала длъжностно лице при изпълнение на служебните му действи, отбелязва още "Фокус".

За насилието в парламента са заподозрени около 30 души, срещу голяма част от които са постановени предпазни мерки като домашен арест. Двама, съответно баща и син, са в ареста за опит за убийство.

На 27.04.2017 г. стотици протестиращи влязоха в Народното събрание и нападнаха депутати, включително и лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев. Влизането в македонския парламент стана минути след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери (от Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети - бел.ред.) за председател на македонския парламент.

Избирането му беше гласувано, след като председателстващият заседанието Трайко Веляновски вече го бе прекратил, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации.

Тирана: Подкрепяме "Албанската платформа" за Република Македония

Албания подкрепя "Албанската платформа" на политическите партии на македонските албанци. Това каза албанският министър на външните рабо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com