Косово забрани на гражданите си да участват във военни конфликти

18123
Косово забрани на гражданите си да участват във военни конфликти
Снимка: Getty Images/Guliver

С огромно мнозинство депутатите в косовския парламент забраниха на гражданите в страната да участват във военни конфликти в чужбина, предаде БГНЕС.

За това предложение гласуваха 74 народни представители, а 14 бяха против, сред които и депутатите от партията Самоопределение, които поискаха в законопроекта да се уточни списъка на терористичните организации. Министърът на вътрешните работи Скендер Хисени каза, че този закон има за цел да постави Косово сред държавите, които се борят срещу тероризма.

Преди гласуването депутатите от сръбската партия напуснаха пленарна зала.

Припомняме, че през последните месеци се появиха информации за участието в редиците на армията на "Ислямска държава" на много етнически албанци, включително и от Косово.

Джихадистите, които воюват в Ирак и Сирия, след завръщането си може да представляват опасност за Косово. Това пък каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който бе на официално посещение в Прищина.

"Завръщането на тези борци обратно представлява опасност за всички нас. За всички държави от региона, но и за страните от Европа", каза още Столтенберг и призова за сътрудничество в борбата срещу тероризма.

През месеците август и септември миналата година силите на реда в Косово задържаха 55-ма души, които бяха обвинени във връзки с джихадистите и пропагандиране на радикален ислям, включително и набирането на доброволци за "Свещената война" в Сирия и Ирак.

САЩ и Ирак подготвят офанзива за превземането на Мосул

САЩ и Ирак подготвят военна офанзива за превземането на втория по големина иракски град Мосул, който е контролиран от групата „Ис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com