Коста Филипов: Върнаха се страховете на онези в Северна Македония, които се чувстват българи

28631
Коста Филипов: Върнаха се страховете на онези в Северна Македония, които се чувстват българи
Снимка: iStock

"Създадената ситуация отново върна страховете на онези граждани на Северна Македония, които се чувстват като българи. Тези страхове все още не са отминали и са много чувствителни към всяка проява, която се случва в нашите двустранни отношения“. Това каза журналистът Коста Филипов в предаването "Панорама" по БНТ. Припомняме, че 11-ото заседание на Смесената историческа комисия, създадена според Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония, завърши без никакъв резултат.

Коста Филипов заяви, че се е очаквало, че нищо няма да излезе от тази срещата. "Толкова многопластова и динамична ситуация в отношенията между двете страни не е имало досега. Такова чудо, каквото сега се развихри, никога не е било. Това е идеална ситуация човек да я анализира и да види всичките зависимости и дефицити, които съществуват в тази държава", каза още той. Според него никакъв катарзис не се очертава.

Ако македонците искат да избягат от сръбския Биг Брадър, сега е моментът

Великосръбската доктрина винаги е включвала покровителствено отношение към Македония. Днес тя намери проявление в изказването на предсе...

"Зоран Заев е много заинтересован да започнат преговорите с ЕС. Един провал винаги поставя под съмнение неговата кариера като премиер на Северна Македония. С всичко това, което се създаде в Македония, е отлична възможност за опозицията да атакува правителството на Заев и лично него. Отлична възможност за стари политически трупове да изскочат на сцената. Отлична ситуация за проявление на всички просръбски и проюгославки сили. Струва ми се, че Заев държи здраво юздите, освен ако в неговото обкръжение не му направят клопка", каза още Коста Филипов.

От своя страна проф. Кирил Топалов заяви, че срещата е преминала изненадващо за българската страна. "Очаквахме по-голяма деловитост от нашите колеги от комисията от република Северна Македония. Срещнахме неочаквана твърда позиция, неконструктивна, некооперативна и наистина беше доста безплодна днешната среща", каза още той. Според него проблемът е комплексен. "Нашите колеги имат свой стар навик, вече 75 години за тях всичко е македонско, и езикът, и историята, сега се налага да променят рефлексите си и да почнат да използват "На Северна Македония", "северномакедонски" и т.н. "Историческата истина е толкова явна и толкова безспорна и от изводите и от изследванията на нашите два народа. Не е толкова лесно една голяма част от българския народ да приеме така лесно, че нямаме нищо общо с тях, че нямаме обща история", каза още той

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

Северна Македония ще си купи 8 военни хеликоптера (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com