Ковачевски призна, че единственият източник на газ за Северна Македония е през България

2481
Ковачевски призна, че единственият източник на газ за Северна Македония е през България
Снимка: Getty Images

Северна Македония извършва първата енергийна трансформация в региона, съобщават от правителството на Северна Македония в Twitter.

Стана ясно, че инвестициите на правителството в зелената трансформация на страната се движат в три посоки, които ще осигурят национална енергийна независимост.  

"В момента Северна Македония има само един източник на газ, той е през Република България, има текуща инвестиция в нов газопровод от Република Гърция, както и още един газопровод от Република България“, каза министър-председателят Димитър Ковачевски на днешната панелна дискусия "Северна Македония като зелен енергиен център - как да превърнем кризата във възможност" в рамките на годишната конференция "Година на новите възможности".

Министърът на икономиката Крешник Бектеши каза, че правителството има стратегическа решимост да подобри диверсификацията на доставките на природен газ. По думите му решението на правителството за даване на съгласие за инвестиция в LNG терминал Александруполис от AD NER, както и за междусистемната връзка към Република Гърция, чието изграждане се очаква да започне през юни 2023 г. и да завърши през 2025 г., става ясно на сайта на македонското правителство. 

Стана ясно, че останалите две междусистемни връзки със Сърбия и Косово са във фаза на изготвяне на проектна документация, тоест проучване за видимост и стратегическа оценка на въздействието върху околната среда.

Също така с подписването на Договора за междусистемно свързване за доставка и разпределение на газ в междусистемната точка Кюстендил – Жидилово между „ГА-МА“ АД и „Булгартрансгаз“ ЕАД в края на миналата година стана възможно за Северна Македония да се доставя от повече газови източници през България.

"Успяхме да увеличим сегашния капацитет на газопровода с България, което освободи допълнителни мощности за ползване от повече доставчици и диверсификация на източниците ни за доставка, както и използване на всички източници, присъстващи в момента на пазара на природен газ в Република България . Това споразумение намалява зависимостта на страната от руски газ“, каза Бектеши.ОЩЕ: България ще изнася ток за Северна Македония

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com