Македонците протестираха за 40-и пореден път в защита на страната

1104
Македонците протестираха за 40-и пореден път в защита на страната

В македонската столица Скопие снощи (07.04.2017 г.) се проведе 40-я протест в защита на целостта на Република Македония.

"Вече 40 дни сме по улиците на родината. Ще останем тук толкова колкото е необходимо за защитата на единството, езикът, знамето, герба и за отхвърляне на т.нар. "Албанска платформа", съобщи един от лидерите на Гражданското движение "За единна Македония" Богдан Илиевски.

Македония привика албанския посланик заради зачестилите атаки от страна на Албания

Заради зачестилите обидни изяви и коментари от страна на официални лица от Албания, насочени към македонските власти и македонските г...

Множеството се събра пред сградата на правителство и оттам мина по централните улици на столицата и се отправи към Народното събрание, съобщи БГНЕС.

Илиевски каза символично "Стоп" на всички, които искат да "качат Македония на албанската платформа". "Няма да допуснем подобно нещо. Ще продължим борбата. С всеки изминал ден ще ставаме все повече и по-специално през следващата седмица, която е ключова. Тук сме 40 дни, но ще бъдем още толкова колкото е необходимо. Благодарим на президента Георге Иванов. Това е човекът, който ни изведе до победата. Това е човекът, който стои зад нас. И ние ще бъдем зад него докато той изпълнява и зачита клетвата си - да защитава суверенитета на Република Македония", каза Илиевски пред множеството.

Борис Дамовски, който също е част от Гражданското движение "За единна Македония", призова гражданите да останат бдителни, защото "нито една битка не е спечелена за един уикенд".

Припомняме, че протестите започнаха в края на месец февруари. Те се провеждат всяка вечер след 17.00 часа местно време в десетки градове на страната. На няколко пъти в Скопие се събраха десетки хиляди души. По-големи протести има когато в Скопие пристигат европейски политици, които се опитват да посредничат в преговорите за изход от политическата криза.

Тирана иска албанската платформа да влезе в конституцията на Македония

Албанският външен министър Дитмир Бушати заяви в интервю за брюкселския интернет портал „Юроактив”, че очаква т.нар. алба...

Албанският премиер Еди Рама участва лично в изработването на т.нар. "Албанска платформа", която бе подписана от три албански формации от Македония - ДСИ, "Беса" и Албанския алианс на 7-ми януари. Този документ допълнително усложни политическата криза в Република Македония. "Албанската платформа" предвижда промяна на Конституцията, държавните символи и превърщането на албанския в официален език в страната.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Хванаха лодка с мигранти край Гърция

Срещата на Ердоган и Мицотакис: Ще отворят ли въпроса за морските зони?

В навечерието на Великден: Главата на Македонската църква си присвои Самуил

Протестират за правата на мигрантите: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Арестуваха над 40 души от „Ислямска държава“ в Турция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com