Македония няма интерес към Евразийския съюз, държи на договора с Гърция

1764
Македония няма интерес към Евразийския съюз, държи на договора с Гърция
Снимка: БГНЕС

До правителството не е пристигала никаква покана за членство на Македония в Евразийския икономически съюз (ЕАИС), заяви премиерът Зоран Заев на пресконференция, цитиран от местната телевизия "Канал 5".

"Вероятно има някаква защитна мембрана, стена около правителството, така че е трудно да стигне такава покана. Защото и през ум не ни е минавало такова нещо. Не, няма такава покана и се надявам, че няма да пристигне", заяви Заев в отговор на въпрос дали след като Скопие не получи покана за започване на преговори за членство в ЕС, страната е получила покана за присъединяване към ЕАИС, предаде Агенция "Фокус".

Решението на ЕС излага на риск въпроса за името на Северна Македония

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев предупреди, че решението да не започнат преговори за присъединяване към Европейския съюз с ба...

Македония ще продължи да изпълнява договора с Гърция, въпреки неясното европейско бъдеще. "Продължаваме с прилагането на Договора от Преспа. Успешно завършваме забележките, дошли от гръцката страна, които и сами видяхме. Очакваме гръцката страна да предприеме конкретни стъпки, като например смяна на табелите.

Намерението е да се изпрати недвусмислено послание, че Договорът от Преспа трябва да бъде приложен изцяло, защото води до стратегическо партньорство, ползи за страната ни, нов приятел – южната ни съседка и отваря много перспективи", заяви Заев, цитиран от БГНЕС.

За коя дата Европейския съюз отложи решението дали да започне с преговори Македония и Албания, прочетете в този материал.

Договорът от Преспа, подчерта македонският премиер, гарантира членството в НАТО и макар и разочаровани от ЕС, е най-сериозната гаранция за начало на преговорите.

Ще позволят ли на Македония да поведе Западните Балкани към Европа?

Македония не вижда друга алтернатива, освен членството си в Европейския съюз. Европейската мечта на Скопие е жива, тъй като страната не...

"Намерението ни беше да изпратим послание на ЕС, а не на гръцкия народ или политика, да се грижим за (преговорните) глави, защото трябва да ги отворим по-скоро, отколкото по-късно. Конституцията на държавата се промени, промяната на името се прилага навсякъде, то се превърна в наше ежедневие", обясни Заев.

"2/3 от договора говорят за стратегическо партньорство, икономика, социални и здравни грижи, отбрана, сигурност, за многото перспективи, които трябва да видим чрез възможностите, отворени за двете страни", добави премиерът.

Той укори опозицията от ВМРО-ДПМНЕ заради неприемането на новото име на страната. "Съжалявам, че опозицията не го използва. Това изпраща много сериозно послание, на първо място за пренебрегване на Конституцията, но с амбиции и стремежи за власт. Ами ако дойде на власт? Незабавни провокации и 2-3 нови налагания на вето. Не дай си Боже да мислим за такова развитие", каза Заев.

Македонският парламент ще бъде разпуснат на 11 февруари, след което ще бъдат насрочени предсрочните парламентарни избори, които трябва да се състоят на 12 април, предава агенция "Макфакс".

Москва: Позицията на ЕС за Северна Македония е цинична

Директорът на Федералната служба за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин заяви днес в Белград, че позицията на Европейския съюз ...

Председателят на Събранието Талат Джафери заяви пред журналистите, че вотът трябва да се проведе до 60 дни от разпускането на законодателния орган. Ратификацията на Протокола за НАТО ще трябва да се случи при новия състав на парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com