Македония отложи предсрочните избори за юни

2471
Македония отложи предсрочните избори за юни
Снимка: БГНЕС

Предсрочните парламентарни избори в Македония, които бяха насрочени за 24 април ще се състоят на 5-ти юни. Промяната бе гласувана малко преди полунощ от македонския парламент, предаде БГНЕС.

"За" гласуваха 83-ма депутати, а само трима бяха "против". Искането за извънредно заседание бе направено от депутатите на двете албански партии - Демократически съюз за интеграция и Демократическата партия на албанците. Депутатите промениха датата на разпускането на парламента от 24-ти февруари на 7-ми април. Това означава, че предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 5-ти юни. Преди започването на заседанието председателят на парламента Трайко Веляновски съобщи, че министрите и зам.министрите от опозицията са оттеглили оставките си от Деловодството на парламента.

В Македония министрите от СДСМ подават оставки

Министрите и заместник-министрите членове на най-голямата опозиционна партия Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ днес пода...

Извънредното заседание на македонския парламент се проведе след маратонските преговори на тримата евродепутати - Иво Вайгл, Едуард Кукан и Ричърд Ховит с четиримата политически лидери на страната - Никола Груевски /ВМРО-ДПМНЕ/, Зоран Заев /СДСМ/, Али Ахмети /ДСИ/ и Мендух Тачи /ДПА/.

До решението се стигна след като стана ясно, че няма условия за провеждане на честни и демократични избори в западната ни съседка. Основните проблеми остават липсата на свободни медии и старите избирателни списъци.

След няколкодневно отлагане посланиците на Европейския съюз и САЩ Аиво Орав и Джес Бейли излязоха с доклад в неделя - 21-ви февруари, от който стана ясно, че в Македония отсъстват условия за провеждането на честни и демократични избори на 24 април.

Международната реакция не закъсня. Във вторник (23 февруари) и Държавният департамент на САЩ, и германското външно министерство заявиха, че в страната не съществуват условия за провеждане на избори съгласно високите европейски и международни стандарти. И от Вашингтон, и от Берлин обявиха, че Македония трябва да проведе още реформи. Те призоваха политическите партии, най-вече ВМРО-ДПМНЕ, да положат усилия за намиране на решение на кризата.

От своя страна, еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, който беше един от посредниците при разрешаването на политическата криза и подписването на договора от Пържино, заяви, че „съдържанието и качеството на изборите са много по-важни от датата на вота“.

Македония не иска бежански лагери на своя територия

На територията на Република Македония няма да има нито временни центрове, нито лагери за мигранти и бежанци. Това съобщиха източници о...

Реакциите

Това е още една загуба за Никола Груевски. Груевски призна, че в страната няма условия за провеждане на честни и демократични избори на 24-ти април в Република Македония. Това каза лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз Зоран Заев минути след като македонският парламент промени датата на изборите от 24-ти април на 5-ти юни. Според Заев "Никола Груевски е искал да вкара Македония в сериозна международна изолация с една единствена цел - да прикрие и защити корупцията и престъпността на фамилията си". "Вече нищо не зависи от Груевски. В Македония ще има честни и свободни избори и страната ще има ново легитимно правителство", заяви Заев.

Решението за промяната на датата на изборите беше в наши ръце, но това означава, че ние носим и отговорност за това. Поради тази причина ръководството на ВМРО-ДПМНЕ прие изборите да бъдат отложени и да се проведат на 5-ти юни. Това каза в специално изявление малко преди 2.00 часа тази нощ лидерът на управляващата партия в Република Македония ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Според Груевски за всички е било ясно, че и "към днешна дата в страната е имало условия за провеждане на свободни и честни избори".

Никола Груевски каза, че партията се е съгласила да промени датата на изборите, защото посредниците и международната общност са дали гаранции, че повече няма да има нови преговори, нови условия и нови предложения за промяна на датата за изборите. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ изрази убеденост, че на 5-ти юни неговата партия ще спечели убедително.

Повече от година Република Македония се намира в тежка политическа криза. Тя бе предизвикана от разкритията на Зоран Заев за криминалния характер на управлението на Никола Груевски, който беше на власт от 2006 г. до януари 2016 г. В страната се състояха масови протести с искане за оставка на Груевски. С посредничеството на ЕС и САЩ беше постигнат договора от Пържино през юни миналата година, който предвиждаше създаването на специализирана прокуратура, която да изправи пред съда всички виновници за сегашната ситуация, както и провеждането на предсрочни избори.

Гърция ще убеждава Македония да приема мигранти от Афганистан

Гърция ще предприеме дипломатически действия, за да убеди Македония да приеме афганистански бежанци на своя територия. В момента около ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com