Македония: Сърбия се меси във вътрешните ни работи

2864
Македония: Сърбия се меси във вътрешните ни работи

Сърбия се меси във вътрешните работи на Република Македония. Това каза новият министър на външните работи на Македония Никола Димитров по повод присъствието на служителя на сръбските спецслужби - БИА /Агенцията за сигурност и информация, бел.ред./ Горан Живалйевич в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък".

"Ще се опитам да затворя този въпрос със Сърбия без особени скандали, но това не е добро начало за тях. В Народното събрание на практика имаше опит за държавен преврат, който се провали. Не може ваш служител да бъде част от тълпата, която нахлува в парламента, и вие да твърдите, че не се месите във вътрешните работи. По-ярък пример за намеса във вътрешните работи в една държава не може да се намери. Аз като дипломат в чуждите държавни институции влизам през парадния вход", каза Димитров пред белградското издание "Крик". Според него не е добре "изграждането на новите отношения със Сърбия да започва със скандали".

Живалйевич предизвика огромно напрежение между двете държави заради влизането в парламента по време на "Кървавия четвъртък" на 27 април, когато се стигна до побой над депутати, журналисти, включително и на сегашния премиер Зоран Заев. Живалйевич нахлу в парламента с първата група демонстранти и си направи "селфи" с тях. Горан Живалйевич е бивш заместник-директор на БИА, а от 10 години насам работи като дипломат и съветник в сръбското посолство в Скопие. Целта на кампанията е била да се подкрепя руската политика и Груевски, но и да се води битка срещу членството на Македония в НАТО, се казваше в разследването на "Крик", което публикува миналата седмица и разпечатки от разговорите на сръбския агент, предаде БГНЕС.

От документите стана ясно, че цялата операция е била водена лично от Горан Живалйевич. Той е организирал пропагнданта кампания чрез журналиста и депутат от партията на президента Александър Вучич Мирослав Лазански и лидера на сърбите в Македония Иван Стоилкович. Живалйевич е координирал всички техни действия, включително и публикациите в медиите.

Любчо Нешков: Македония изживява своята пролет

Това е македонската пролет – това е тяхната 97-ма година. Много неща се случиха, които бяха ключови от 27 април. Три неща са важ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com