Македония влиза в НАТО с македонски език и македонска идентичност

4893
Македония влиза в НАТО с македонски език и македонска идентичност
Снимка: iStock/Guliver

Управляващата партия в Македония Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) заяви, че с постигнатото окончателно споразумение за дългогодишния спор с Гърция, македонският език и македонската идентичност са осигурени веднъж завинаги.

Партията смята, че македонският език става един от езиците на НАТО и след присъединяването на Македония към ЕС тя ще бъде част от езиците на Европейския съюз, предаде скопският телевизионен канал A1ON, цитиран от агенция "Фокус".

Столтенберг към Заев: Ще е трудно, но сега празнувайте

„Преди малко подписах писмо, с което информирам премиера (на Македония Зоран) Заев за решението на НАТО да покани неговото правит...

„Влизаме в НАТО с македонски език и македонска идентичност. Това потвърждава, че Договорът за името е патриотичен акт, който укрепва и гарантира македонската идентичност и осигурява македонското бъдеще. След години на изолация и несигурност Македония най-накрая се движи напред, ще стане член на НАТО и започва преговори за членство в ЕС през юни 2019 г. Македония става част от евроатлантическото семейство“, пише в официално заявление на СДСМ.

Actualno.com припомня, че по време на срещата на върха на НАТО, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг потвърди решението за Македония.

На практика страната получи на 11 юли покана за започване на преговори за членство в Пакта, а присъединяването ще бъде след като приключат всички вътрешни процедури по уреждане на името.

В проекта на заключителния документ от срещата на върха е записано: "През 2008 г. решихме, че НАТО ще даде на Бивша югославска република Македония (БЮРМ) покана за присъединяване към Алианса, след като се намери взаимно приемливо споразумение за името в рамките на ООН. Приветстваме историческото споразумение между Атина и Скопие за решение на спора за името. В съответствие с нашата политика решихме да поканим правителството в Скопие да започне преговори с Алианса. Пълното прилагане на всички предвидени вътрешни процедури по отношение на споразумението за уреждане на името е условие за успешното завършване на процеса на присъединяване".

Македония получи покана за преговори с НАТО

"През 2008 г. решихме, че НАТО ще даде на Бивша югославска република Македония (БЮРМ) покана за присъединяване към Алианса, след като с...

В официалния документ има и други два акцента: не са пропуснати усилията на македонското правителството да реформира страната и да заздрави връзките си с България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com