Марица отново заплашва Одрин с наводнение

13956
Марица отново заплашва Одрин с наводнение
Снимка: БГНЕС

Докато в България нивото на река Марица се понижава, в Одрин то достига критични стойности, акцентират електронните издания в турския град до границата, предаде БГНЕС.

За пореден път като основна причина се посочват препълнените язовири от каскада "Арда" на територията на Кърджали и Ивайловград.

Снеговалежите и изпускането на водните количества от хидросъоръженията рисково повишават притока в Арда, Марица и Тунджа. Вследствие на това през изтеклата седмица Тунджа преля, затворени за преминаване бяха основните мостове.

Според последните данни от днес Тунджа е спряла да покачва нивото си и то е 248 куб.м/сек. Марица обаче, докато на българска територия регистрира спад, в Одрин критично се увеличава. Измервателната станция при Харманли показва, че водният приток е спаднал до 717 куб.м/сек., а близката до турската граница при Свиленград отчете 1 035 куб.м/сек., отбелязва новинарският сайт Haberler.com.

Измерванията на турска територия посочват, че водният дебит в Марица е повишен до 1 321 куб.м/сек. Първият етаж на превантивно опразнената административна сграда на брега е вече под вода, както и земеделски и други терени и имоти по крайбрежието.

Кметът на Одрин Реджеп Гюркан определя ситуацията като средно критична. "Крайно време е да намерим спасение от постоянната заплаха от наводнения в града ни. Според данните от България, в Кърджали и София валят обилни снегове. Не искам даже да мисля за предстоящото снеготопене там", казва одринският кмет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани