Местните избори в Хърватия могат да определят националното ѝ бъдеще

1710
Местните избори в Хърватия могат да определят националното ѝ бъдеще
Снимка: Getty Images / Guliver

Хърватите гласуват днес (21 май) на избори за местни органи на властта, но този вот надхвърля местното равнище и придобива общонационално значение. От него ще зависи дали управляващата в момента партия Хърватска демократична общност (ХДО) ще остане на власт в коалиция с някоя от другите партии или ще загуби още повече влияние и страната ще бъде изправена пред поредните предсрочни избори за парламент, коментира БГНЕС.

Вотът днес се провежда на фона на серията скандали, които разтърсиха хърватската политическа сцена. Последният от тях бе разпада на управляваща коалиция между ХДО и либерално-реформаторската партия МОСТ. Налице е и разцепление вътре в ХДО.

След серия скандали: Хърватия е пред местни избори с национално значение

Хърватските избиратели ще гласуват в неделя на избори за местни органи на властта, но този вот надхвърля местното равнище и придобива о...

На 27 април премиерът Андрей Пленкович уволни четирима министри от МОСТ, които преди това поискаха оставката на финансовия министър Здравко Марич от ХДО. Според тях той носи отговорност за случая "Агрокор" - другият голям скандал, на чийто фон се повеждат сегашните избори. В знак на протест лидерът на МОСТ Божо Петров обяви оставка като председател на парламента и излизането на партията от управляващата коалиция.

ХДО има 58 места в 151-местния парламент и за мнозинство се нуждае от още 18 депутатски гласа. До кризата 13 от тях бяха на МОСТ.

"Агрокор" е най-голямата балканска марка за продажби на хранителни стоки. Това е холдинг с не само селскостопанска дейност, в който работят 60 000 души. Две трети от персонала на "Агрокор" са от Хърватия, поради което тази верига е най-големият работодател в страната. Водещ бизнес на групата е веригата от супермаркети „Конзум”, но бизнес предприятието е придобило и широка гама от компании, включително в селското стопанство, производството на храни, туризма и дистрибуцията.

Приходите на базираната в Загреб са 6,7 млрд. евро и те представляват 15% от хърватския брутен вътрешен продукт. Но холдингът изпадна в тежка дългова криза със задължения от над 6 млрд евро. И понеже той е жизненоважен за икономиката на страната, парламентът одобри в края на март закон за защита на националната икономика при фалита на ключови фирми. Предстои битка да не се допусне разпростирането на проблемите на „Агрокор” както върху хърватската, така и върху регионалната икономика. Шест банки кредиторки на ”Агрокор” казаха в началото на април, че работят усилено по осигуряване на ново финансиране на „Агрокор”. Руските банки Сбербанк и ВТБ са основни кредитори на „Агрокор”.

Гордан Яндрокович е новият председател на хърватския парламент

След няколко часа на бурна дискусия с мнозинството на хърватските депутати бе избран новият председател на Сабора - Парламента Гордан Я...

Премиерът Андрей Пленкович е абсолютно убеден, че ще остане на власт. Това обаче би могло да се случи, ако на местните избори ХДО спечели с голямо мнозинство. Тъй като много фермери са засегнати от кризата с „Агрокор“, те могат да дадат гласа и за Хърватска селска партия, в която Пленкович вижда потенциален партньор. С увеличеното си представителство на местно равнище тя може да направи коалиция с ХДО, макар и да има само петима депутати в парламента, но Пленкович може да заложи на коалиция на малцинството. Другата голяма партия Хърватски демократичен съюз (ХДС) не изключва да даде в парламента рамо на тази коалиция, макар да изключва директно коалиране с ХДО.

В същото време убедителната победа на ХДО на местния вот изобщо не е вързана в кърпа. При значителна загуба на гласове и при „равен резултат“ от вота за големите партии, не е изключено тя да изгуби обществен кредит на доверие и страната да стигне до нови парламентарни изори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com