Мицкоски: България да не ни блокира, а да покаже истинско приятелство

6692
Мицкоски: България да не ни блокира, а да покаже истинско приятелство
Снимка: БГНЕС

Срещу промени в конституцията, за признаване на македонско малцинство в България и уважение към македонската история и нейната уникалност призова тази вечер лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

Той отправи призив от името на коалиция „Обнова на Македония“ България да не блокира европейското бъдеще на държавата, а да я подкрепи и да покаже истинско приятелство между гражданите на двете страни. Изявлението беше направено след коалиционния съвет, съобщи МИА.

ВМРО-ДПМНЕ: Гоце Делчев – българин е удар по основите на македонската нация

"Македония трябва да започне преговори с ЕС час по-скоро – това е нашето единствено бъдеще. ВМРО беше създадена в резултат на про...

Едно от важните решения на коалицията е, че остава твърдо на залегналото в конституцията определение за антифашисткия характер на народноосвободителната борба и се противопоставя решително на промени в конституцията, които отричат това. Мицкоски заяви, че през следващите дни ще се проведе среща между парламентарно представените опозиционни партии – "всички партии, които мислят за доброто на държавата“, за да се опитат да разговарят и да намерят решение.

За коалицията македонският език и неговите исторически корени и антропология, както и неговото признаване са неоспорим исторически факт, признат и потвърден от световната научна общественост този въпрос не подлежи на дискусия.

Коалицията настоява за признаване на македонско малцинство и гарантиране на неговите права в България. Наличието му, според Мицкоски, е потвърдено от европейските правни институции, какъвто е Съдът по правата на човека в Страсбург. "Едновременно с това призоваваме източния ни съсед да спазва решенията на този съд, които се отнасят до правата на македонското малцинство в България. Коалицията призовава за уважение към македонската история и нейната уникалност и се противопоставя на изкуствените промени за ролята и характера на националните герои, които са се борили за свободна и независима македонска държава“, заяви Мицкоски.

Македонската идентичност е неоспорима и самостоятелна, има своето отделно историческо, правно, политическо и културно развитие. Според лидера на ВМРО-ДПМНЕ, тази позиция се подкрепя и от членовете на коалицията, които представляват етнически общности, различни от македонския народ.

Силен натиск за оставка върху Мицкоски, той няма да я даде

„Нямам намерение да подавам оставка и да помагам на СДСМ и на Зоран Заев” ,заяви по време на днешната пресконференция лидер...

Коалицията „Обнова за Македония“ предупреждава правителството да не търгува с националните интереси, да не руши основите, върху които е изградена модерната македонска държава и които са създавани от поколения, да осигури прозрачно участие на всички партньори в този процес на изграждане на национален консенсус по този въпрос. "В противен случай ще се сблъска с народния съд, историята и истината“, предупреди Мицкоски.

Коалицията призовава Република България да не блокира европейското бъдеще на Македония, а, напротив, да я подкрепи и по този начин да покаже истинското приятелство между гражданите на двете държави. Коалицията апелира и към приятелите и съюзниците в ЕС, към европейската общественост и политиците да инвестират в началото на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС и да дадат възможност на македонските граждани да получат европейската перспектива и бъдещето, което отдавна са заслужили, каза още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com