Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

4088
Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС
Снимка: БГНЕС

Предизвикателствата за Северна Македония, които са заложени в преговорната рамка на страната с ЕС, предстоят, смята председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. В интервю за ТВ Клан Мицкоски заяви, че грешка на правителството на Северна Македония е това, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка, заради което страната няма гаранции, че няма да й се налага "да прави още отстъпки по време на преговорите" с ЕС.

Още: Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ трябва да бъде част от техническото правителство

„Ако нямаме истински партньор от другата страна, не мисля, че ще има бързо решение. Ще трябва да изградим изцяло нова стратегия за това как да решим нашите вътрешни проблеми и как да се опитаме да направим друга и по-добра реалност за гражданите в Македония. Да станем желани. Тогава България ще бъде поставена пред свършен факт. Но ако продължаваме да се държим като сателити и да приемаме всичко, да се обезличаваме, прощавайте, но не така си представям партньорските отношения, нито добросъседство“, каза Мицкоски, цитиран от БТА.

Още: Мицкоски с поредна атака срещу България

От думите му не стана ясно дали ВМРО-ДПМНЕ ще поиска предоговаряне на вече приетата преговорна рамка, но председателят на опозиционната партия заяви, че в края на месеца ще започнат да представят отделни акценти от предизборната си програма. "Всяка позиция трябва бъде аргументирана, а не политиканстване. Ние трябва да имаме позиция и да я защитаваме, но и да имаме аргументи за тази позиция. Смятам, че ВМРО-ДПМНЕ аргументира своята позиция, предложихме няколко концепции за решаване на този въпрос (с България). Ние сме готови да продължим да говорим, да сближим вижданията си и веднъж завинаги да решим този въпрос“, заключи Мицкоски. Той обвини правителството, че от една страна е излъгало международната общност, приемайки да направи промени в конституцията, без да може да осигури мнозинство от две трети в парламента за това, от друга страна е излъгало и „собствения си народ”, че с промяна на конституцията Северна Македония ще стане член на Европейския съюз.

Още: Андрей Ковачев от Страсбург: Договорът между България и РСМ не се изпълнява

Съгласно преговорната рамка на Северна Македония промените в конституцията, чрез които в основния закон трябва да бъдат вписани българите в страната, са условие, за провеждане на втора междуправителствена конференция и начало на отваряне на преговорните глави. Поради нежеланието на ВМРО-ДПМНЕ да подкрепи промените в конституцията, за които твърдят, че са „под български диктат”, страната не може да продължи с реалните преговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com