Мицотакис: Изправени сме пред много силна четвърта вълна на вируса

1402
Мицотакис: Изправени сме пред много силна четвърта вълна на вируса
Снимка: iStock

Гърция няма да се върне към блокиране и няма да се налагат ограничения на хората, които са ваксинирани срещу COVID-19, подчерта днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, като заяви, че е време хората сами да станат свои "пазители".

"Решението е пред нас, в нашите ръце. То е в ръцете на собственика на магазина, на кмета и на свещеника, който трябва да проповядва ценността на живота. Време е да станем пазители на собственото си здраве и на здравето на хората около нас", заяви Мицотакис на среща на парламентарната група на своята партия "Нова демокрация" в Атина, съобщи в. „Катимерини“.

Нов рекорд в Гърция: 7000 новозаразени с коронавирус за 24 часа

За изминалото денонощие Гърция регистрира 7 335 нови случая на COVID-19, с което отбеляза нов негативен рекорд на дневно ниво от начало...

"Очевидно е, че сме изправени пред много силна четвърта вълна. Но ние разполагаме с ваксина и това е, което прави разликата, което предотвратява пряката връзка между инфекциите и тежките хоспитализации, което поддържа икономиката отворена и продуктивна, и позволява на обществото да циркулира", каза той. "Пандемията удря неваксинираните", заяви още той.

По-рано днес позицията му беше подкрепена от двама ключови правителствени служители. "Философията на мерките няма да се промени", заяви министърът на здравеопазването Танос Плеврис пред телевизия Скай, посочвайки плановете си да продължи с мерките, които основно налагат ограничения на неваксинираните.

Междувременно, в отговор на опасенията за нарастващите инфекции сред децата и тийнейджърите, министърът на образованието Ники Керамеус заяви, че "въобще не се обсъжда" затварянето на училища. Посочвайки, че епидемиите ще продължат да се преодоляват със затваряне само на засегнатите райони или училища, Керамеус заяви в Tуитър, че в момента само шест от над 80 000 училищни района в цялата страна са затворени и няма планове за дистанционно обучение. Тя също така твърди, че делът на децата в училищна възраст сред новозаразените е намалял от 29% на 25%.

Междувременно експерт по аналитична химия и епидемиология, свързана с отпадъчните води, предупреди, че Гърция може да счупи още един рекорд по брой на новозаразени, след като в понеделник броят на потвърдените инфекции достигна 7 335. "Броят на новите случаи може дори да стигне до 8000", заяви професорът от Атинския университет Николаос Томаидис пред телевизия Скай.

Църквите в Гърция призоваха за ваксиниране

Св. Синод на Гръцката църква издаде ново окръжно послание за предпазните мерки в храмовете в условията на засилващата се здравна криза ...

Той заяви също, че последният анализ на отпадъчните води в Атика е показал 61% увеличение на вируса SARS-CoV-2. "Както можете да разберете, това вече се е отразило в увеличаване на броя на приетите в болница пациенти от вчера насам", добави той.

Освен в Атика, Томаидис коментира, че рязко повишаване на вирусния товар в отпадъчните води е наблюдавано и в Северна Гърция, Тесалия, Янина и Пелопонес, където Лакония и Аркадия изглежда са най-засегнатите региони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com