Милорад Додик: Ние не искаме конфликт или война с никого

1225
Милорад Додик: Ние не искаме конфликт или война с никого
Снимка: Bosnia presidency

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик говори на тържествената церемония в академията в Баня Лука, която се провежда по случай Деня на Република Сръбска, празник, чието честване е оспорвано два пъти от Конституционния съд на Босна и Херцеговина. Додик използва случая, за да отрече отново геноцида в Сребреница, и заяви: "Ние не искаме конфликт или война с никого, искаме Република Сръбска да остане нашият оазис на свободата", съобщи "Сараево таймс".

"За нас свободата никога не е била философска дума, а екзистенциална. Сърбите вдигнаха над 140 въстания, за да живеят свободно и да дадат безспорни жертви. Отведоха ни в далечни лагери, нашите предци загубиха живота си в борбата за свобода", сподели Додик.

Още: Ще тръгне ли най-после делото срещу Милорад Додик

"Ние не искахме война и не дадохме на никого повод за война. В този момент лидерите на сръбския народ пожертваха личния и семейния си комфорт. Някои от тях са покойници, а други са в затворите, защото имаха смелостта да поведат народа по пътя към свободата. Всичко, което ни се случи след въоръжения конфликт, се основаваше на лъжа, създадена от Запада", заяви президентът на РС, цитиран от БГНЕС.

"Въз основа на лъжите на Запада беше създадена политическа концепция, наречена Дейтънското споразумение, чрез което сърбите трябваше да бъдат наказани, а в процеса на прилагането му един ден бяхме принудени да изчезнем. Знаем, че това е така, и те не го крият, когато казват, че не са имали желание Дейтънското споразумение да бъде окончателно. Само тези, които имат цел, я постигат, а целта на сръбския народ е сръбската държава в тези райони. Ние не искаме конфликт или война с никого, искаме Република Сръбска да остане нашият оазис на свободата. Не искаме никой да бъде заплаха, нямаме намерение да нападаме никого", добави той.

Още: Как Милорад Додик тълкува Владимир Путин

Додик повтори, че "сърбите искат да имат конституционно статукво в БиХ". "Решихме, че когато загубихме етническите си области, сърбите приеха Дейтънското споразумение, считайки го за наша демаркация. Ето защо днес тя се нарича гранична линия, ние смятаме, че тази граница, както и границата на ентитета, никога не е била предназначена да бъде само временна, ако нашите преговори са неуспешни, тя ще стане постоянна. Искаме конституционно положение в Босна и Херцеговина. Всеки ден, когато отивам на работа, си мисля, че вече дълго време стоим на едно място, без да вземем решение. Агонията от завземането на Косово и РС продължава вече 30 години. Защо ние не можем да имаме цел, а всички останали я имат? Ние не сме тези, които ще застрашат мира, ние искаме това, което си е наше", допълни той.

Още: Посланикът на САЩ в Сараево: Додик разпалва конфликт

Додик отново отрече геноцида в Сребреница и го нарече "ужасно престъпление". "Караджич и Младич бяха хората, които ръководеха Република Сръбска, и вие няма да ни убедите, че сръбският народ е имал геноцидни или каквито и да било престъпни подбуди. Ние се борихме за свобода".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com