Посланикът на САЩ в Сараево: Додик разпалва конфликт

1890
Посланикът на САЩ в Сараево: Додик разпалва конфликт
Снимка: iStock/Guliver

Посланикът на САЩ в Сараево Майкъл Мърфи заяви, че няма да спекулира с това какво ще направи официален Вашингтон в бъдеще в отговор на продължаващите антидейтънски действия (противопоставящи се на Дейтънското мирно споразумение – бел.ред.) в Босна и Херцеговина (БиХ), но според него президентът на Република Сръбска Милорад Додик греши, ако смята, че САЩ ще седят и ще гледат отстрани, докато той води страната към конфликт.

В интервю за Федералната телевизия на Сараево Мърфи потвърди позицията, че САЩ подкрепят териториалната цялост, суверенитета и мултиетническия характер на БиХ.

Защита на Дейтънското споразумение

Още: Как Милорад Додик тълкува Владимир Путин

"Ние сме тук отчасти, за да защитим Дейтънското мирно споразумение и държавата БиХ. А в Конституцията много ясно е казано, че тя е единна, суверенна държава, състояща се от два ентитета и три съставни народа и други. Република Сръбска е субект в БиХ, така че тя няма право, т.е. конституцията не предвижда тя да се отдели, каза Мърфи в отговор на въпроса "как да спрем постоянните сепаратистки заплахи и антидържавни дейности на Додик".

Той добави, че САЩ са готови да реагират на дейности, които застрашават териториалната цялост на Босна и Херцеговина.

"Настоявахме за отговорността на лидерите заради антидейтънската реторика и действия с нашите санкции през последните няколко години. Заплахите за отделяне, атаките срещу конституционния ред, отказът да се зачитат всички дейтънски институции, включително Службата на върховния представител - това са антидейтънски действия. Няма да спекулирам с това какво ще направим в бъдеще в отговор на продължаващите антидейтънски действия - каза Мърфи.

Посланикът припомни, че Дейтън, на първо място, сложи край на войната, една ужасна трагедия, и това, според него, е много важно, и постави основите, върху които Босна и Херцеговина може да бъде надградена.

Още: Додик е в Брюксел за среща на високо равнище с ЕК

Напредъкът след споразумението

"От Дейтън насам е постигнат напредък - физически, който можете да видите в Сараево, което изглежда все по-добре, но е постигнат и институционален напредък. Изградихме уникални въоръжени сили, разузнавателна агенция, агенция за косвено данъчно облагане. Има и други примери и това не бива да се пренебрегва с лека ръка, но в Босна и Херцеговина остава много недовършена работа за укрепване на демокрацията, за растеж на икономиката, за продължаване на борбата с корупцията, за енергийна сигурност", заяви Мърфи.

"За да се постигне напредък, САЩ твърдо подкрепят всички тези цели и през последните 30 години инвестирахме много в Босна и Херцеговина, повече от два милиарда долара, за да помогнем да се постигне напредък в постигането на всички тези цели, да приближим страната към членство в евроатлантическите институции, но това само по себе си не е достатъчно", добави той.

Според него, за да се постигне напредък, политическите лидери трябва да си вършат работата много по-добре, да работят за общото благо на базата на консенсус и компромис.

Още: Столтенберг: Има злонамерена руска намеса в Босна и Херцеговина

"Никъде в Дейтънското споразумение не се казва, че политическите лидери трябва да крадат или да използват подстрекателска реторика, че трябва да практикуват политика на разделение или че трябва да поставят собствените си тесни финансови интереси пред интересите на гражданите на Босна и Херцеговина. Причината, поради която не е постигнат напредъкът, който всички ние искахме да видим тук, се дължи на решенията, взети от политическите лидери. Те носят отговорността за сегашното положение, когато става въпрос за демокрацията и икономиката", твърди американският дипломат.

Коментар на казаното от Путин 

Коментирайки изявлението на руския президент Владимир Путин, че руската оценка на ситуацията в Босна и Херцеговина напълно съвпада с мнението на ръководството на Република Сръбска, Мърфи казва, че това не е нещо ново и че руското посолство в Сараево също е направило подобни изявления за ситуацията в Босна и Херцеговина.

"Тези твърдения са погрешни, неточни, основани на грешна информация и правна фантазия. И това не се променя, защото е казано в Москва или в посолството тук", каза Мърфи.

Още: Додик: Ще съм първият президент на независимата Република Сръбска

Той заяви, че САЩ се отнасят много сериозно към заплахите за териториалната цялост на Босна и Херцеговина, независимо дали те идват от вътрешността на страната или извън нея.

"Ще направим това, което сме правили през предходните 30 години в Босна и Херцеговина. Ще действаме в защита и отстояване на териториалната цялост на Босна и Херцеговина. Ще работим всеки ден по различни въпроси по начин, който ще увеличи шансовете на страната да се придвижи към евроатлантическите институции. Това няма да промени нашето приятелство към тази страна и нейния народ, то е постоянна категория", заяви Мърфи.

За еврочленството на БиХ 

На въпроса дали Сараево заслужава "зелена светлина"; за започване на преговори за членство в ЕС, американският посланик отговори, че не може да предвиди какво ще се случи, но че САЩ от самото начало са подкрепяли интеграцията на страната в евроатлантическите институции на ЕС и НАТО.

Още: Додик: Американският посланик в БиХ да се прибира у дома

"Вярваме, че Босна и Херцеговина е и винаги ще бъде част от трансатлантическата общност от държави, в културно, историческо и икономическо отношение. Подкрепихме решението на ЕС да одобри статута на Босна и Херцеговина на страна кандидатка. Знаем, че това е геополитическо решение, но то беше правилно. Важен сигнал към народа на тази страна, особено по време на международното напрежение, беше важно да се каже, че сте част от семейството и че един ден официално ще бъдете част от тези институции", заключи посланикът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com