Мирът в Босна е застрашен заради върховния представител: Критики

1443
Мирът в Босна е застрашен заради върховния представител: Критики
Снимка: Getty Images / Guliver

Председателят на председателството на Босна и Херцеговина Желко Комшич коментира подробно текущия шестмесечен доклад на върховния представител Кристиан Шмит.

Комшич заяви, че поводът за обръщението му е изминалият шестмесечен период, представен в доклада на Службата на върховния представител, със специален акцент върху няколко много важни факта, които определят политическите събития в Босна и Херцеговина, както и дейността на върховния представител.

Той напомни, че легитимната цел на Общото рамково споразумение за мир в Босна и Херцеговина е т.нар. от Дейтънското мирно споразумение е установяването на мир, което със сигурност е постигнато през предходните 28 години. Той изтъкна също така, че след установяването на мира Босна и Херцеговина навлезе в процеса на прехода си към модерна демократична държава, което е следващата цел и на която трябва да се обърне пълно внимание.

Още: Додик: Американският посланик в БиХ да се прибира у дома

Коментарите

Комшич заяви, че че Върховният представител е показал пристрастност, като е позволил на политическа група да състави ново правителство в Босна и Херцеговина в противоречие с резултатите от изборите. Така той е спрял действието на конституцията на страната за 24 часа.

"Това беше безпрецедентно посегателство срещу върховенството на закона в Босна и Херцеговина, защото спирането на действието на която и да е конституция не може да има своята легитимна цел. Това не са и добри практики, защото Върховният представител се представя като пристрастен човек, какъвто той, заради работата, която изпълнява, никога не трябва да бъде", заяви Комшич.

"За съжаление, след 28 години от подписването на Дейтънското мирно споразумение, Босна и Херцеговина все още не е преминала целия път на своя демократичен преход и остава затворена във вихъра на етнически базирани политики и различни етнически проектирани цели. Към това със сигурност трябва да добавим и факта, че Дейтънското мирно споразумение се превърна в инструмент за различни геополитически състезания на различни играчи на геополитическата сцена", смята Комшич.

Още: При тлееща война в Косово: Босна може да се разцепи заради Милорад Додик

"Всъщност етническата политика и етническите групи се използват за създаване на напрежение и дестабилизация, за да се постигнат по-лесно краткосрочни и дългосрочни геополитически цели. Смятам подобно геополитическо поведение спрямо Босна и Херцеговина за абсолютно неприемливо", заяви Комшич.

Комшич каза и, че подкрепя съществуването на Службата на Върховния представител, стига чрез изпълнението на така наречените "5+2 условия" да не се създава среда за закриване на Службата на Върховния представител.

Говорейки за настоящия доклад на Върховния представител, Комшич изтъкна няколко много важни елемента, които самият Върховен представител не е споменал или не е представил по подходящ начин, пише БГНЕС.

"Първо, настоящият върховен представител е първият, който се сблъсква с масови протести от страна на гражданите на Босна и Херцеговина, които на два пъти протестираха пред Службата на върховния представител, изразявайки недоволството си от неговото поведение и обявените решения. Броят на двете събрания на граждани, в които не участваха политически партии, ни казва, че гражданите на Босна и Херцеговина са наясно с всички важни въпроси в страната си, но също така са наясно и недоволни от някои лоши решения, взети от настоящия Върховен представител", каза Комшич.

Още: Примирие в Косово и Босна: ЕС и САЩ сеят семена на война

"За съжаление се забелязва, че върховният представител се справя сравнително зле с подобни политически усилия. Необходимо е да се подчертае, че съществува голяма диспропорция между представените в доклада му мнения по отношение на това, което Върховният представител действително прави за преодоляване на тези проблеми. Неговата диагноза на проблема, която се отнася до поведението на участници от Република Сръбска, в която те говорят за някакво предполагаемо мирно разделяне, мирно разпускане или компетенции на образуванието, със сигурност е правилна, но диагнозата му не е придружена от адекватни дейности. Дали това поведение на върховния представител се дължи на липсата на неговите способности или причината за него е липсата на подкрепа от страна на международната общност, е въпрос, който заслужава ясен и точен отговор. Гражданите на Босна и Херцеговина очакват такъв отговор, особено в новия геополитически контекст", смята Комшич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Си Дзинпин: Приятелството между Китай и Сърбия е желязно

Безредици в Гърция заради Газа: Протестиращи щяха да нахлуят в египетското посолство (ВИДЕО)

Избори 2 в 1 в Северна Македония

Румъния постави условие, за да даде Patriot на Украйна

Земетресение разлюля Вранча

Заради предполагаемо домашно насилие: Албанка и трите ѝ малки деца се хвърлиха в река

Андрей Пленкович си осигури мнозинство в хърватския парламент

В последния дебат: Пендаровски и Силяновска спориха основно за България

Арестуваха трима за отвличане на българка

Хванаха лодка с мигранти край Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com