Могерини обеща "награда" от ЕС, ако Македония направи реформи

3926
Могерини обеща "награда" от ЕС, ако Македония направи реформи

"Спешното провеждане на реформи и организирането на успешни избори през април догодина ще осигурят награда от ЕС по отношение на евроинтеграцията”, обеща ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини на среща с македонския външен министър Никола Попоски в Брюксел, предаде БГНЕС.

„Очите на Брюксел са насочени към прилагането на политически диалог, реформи и успешно провеждане на изборите през април следващата година. Това са нещата, от които ще зависи оценката на ЕС и следващите стъпки за Македония”, заяви върховният представител на ЕС по външната политика.

„Няма място за извинения, тук нещата са в наши ръце”, каза от своя страна Попоски. Според него, ако Македония изпълни ангажиментите си, Брюксел няма да има никакво извинение да не възнагради усилията на страната.

Той допълни още, че с Могерини са се съгласили, че сегашното статукво и замразена ситуация може да доведат само до негативни сценарии.

По думите на Попоски след успешно провеждане на изборите следващата пролет, отговорността отива в ръцете на европейските партньори на Македония.

По отношение на мигранската криза, министърът смята, че нито една от стратегиите на ЕС не работи. На днешната среща с Могерини той поиска ясни насоки за мерките, предприети от държавите-членки на ЕС в посока на отделянето на икономическите имигранти от тези, които имат право на убежище.

Попски подчерта, че Македония приема бежанци от държава-членка на ЕС и не може да реши проблема, ако самият ЕС няма решение на кризата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com