МРТ: Гарванлиев ще представя Северна Македония на Евровизия

1597
МРТ: Гарванлиев ще представя Северна Македония на Евровизия
Снимка: YouTube

Сформираната от Македонската радио и телевизия (МРТ) комисия за участието на Васил Гарванлиев в Евровизия реши, че той ще бъде представителят на РС Македония в конкурса.

Според заключението на комисията, процедурата за избор на участник на Северна Македония в Евровизия е спазена изцяло.

По отношение на промяната на рекламния клип, който предизвика обществена реакция, комисията е на мнение, че произведението на Жанета Вангели, което влиза в два кадъра, е предизвикало асоциация с флага на чужда държава. По-късно спотът беше свален и преработен, което показва, че работната група е реагирала незабавно и е предотвратила по-нататъшно подкопаване на доверието към МРТ.

Във връзка с втория спорен момент, свързан с изказването на Гарванлиев, че има двойно гражданство, работната група подчертава, че става въпрос за част от интервю, дадено преди повече от една година и станало публично достояние едва сега. Според действащите правила на Европейската мрежа за излъчване - EBU, обществената телевизия няма право да дискредитира никого на основание на верска, национална или друга принадлежност и има пълната свобода да определи за свой представител певец, независимо от неговото гражданство. „Практиката показва, че почти на всички конкурси на Евровизия има такива случаи”, се казва в позицията.

Изборът Васил Гарванлиев да бъде представител на Евровизия 2021 е резултат от приемственост в избора на представител в тази престижна проява миналата година, като за целта е бил организиран дебат, в който са участвали композитори, певци, журналисти, автори и т.н. Обществеността е била информирана за всички решения посредством съобщения.

Евентуален отказ от участие в Евровизия би донесъл сериозни финансови и други последствия за МРТ, предупреждават от комисията.

В профила си във Фейсбук Васил Гарванлиев написа: "Ще се видим в Ротердам! Благодаря за любовта, подкрепата и позитивната енергия", с което потвърди, че ще пътувам до Нидерландия, която тази година е домакин на "Евровизия".

Братя край Вардаро, оставете Васко, нямате толкова много дзвѐзди

По какво се познава дали си българин? По това, че мразиш другите българи. Тази смешка може да се ползва като фундамент за българо-маке...

БГНЕС припомня, че в края на миналата седмица Македонското радио и телевизия съобщи, че вътрешна комисия разглежда участието на страната в Ротердам, като се взимат предвид обществените нагласи.

Членовете на комисията трябваше да ще анализират ситуацията от всички аспекти и да вземат окончателно решение относно участието на Гарванлиев в конкурса.

Скандалът с певеца започна след излъчването на видеото към песента, в което се появиха кадри, наподобяващи българското знаме. Това предизвика лавина от недоброжелателни коментари, след което създателите на клипа официално съобщиха, че той ще бъде монтиран отново.

Малко по-късно бе разпространено интервю на Гарванлиев отпреди година, в което обявява, че има и български паспорт. Това доведе до допълнителна „патриотична и възмутена кампания”, в която певецът бе обвинен в „провокация", "национално предателство", "унижение", "посягане на идентичността" и т.н. В РС Македония се появи и "онлайн петиция" под мотото "СТОП на пробългарската пропаганда в Македония".

През изминалите години РС Македония участва на Евровизия с изпълнители от различна етническа принадлежност като Калиопи /влахкиня/, Тияна Дапчевич /сръбски гражданин/, Адриян Гаджа /албанец/, Есма Реджепова /ромка/, но никога не е имало "патриотична" истерия срещу тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Арестуваха трима за отвличане на българка

Хванаха лодка с мигранти край Гърция

Срещата на Ердоган и Мицотакис: Ще отворят ли въпроса за морските зони?

В навечерието на Великден: Главата на Македонската църква си присвои Самуил

Протестират за правата на мигрантите: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани