МВнР с уклончива позиция за разделянето на Македония, скопската диаспора иска оставката на Рорабейкър

3152
МВнР с уклончива позиция за разделянето на Македония, скопската диаспора иска оставката на Рорабейкър
Снимка: БГНЕС

„Обстановката на Балканите традиционно е във фокуса на многобройни медийни изяви. България има принципна и последователна политика за европейска и евроатлантическа интеграция на всички държави от Западните Балкани“.

Това се казва в отговор на Министерството на външните работи във връзка с изказването на конгресмена Дейна Рорабейкър, който предложи територията на Република Македония да бъде поделена между България и Косово.

Конгресменът, в интервю за албанската телевизия „Визион плюс“, се обяви за промяна на границите на Балканите и подялба на Македония.

„Създаването на македонска държава се провали и в момента съществуват всички условия тя да бъде поделена между нейните съседи, включително Косово и България“, каза той. „Според мен Македония не е държава. Съжалявам, но тя не е държава. При тях има толкова голямо разделение, че никога в бъдеще няма да могат да живеят заедно. Поради тази причина косоварите и албанците от Македония трябва да бъдат част от Косово, а останалата част от Македония трябва да бъде част от България или от някоя друга държава, с която те смятат, че са свързани. При нас съществува идеята, че трябва да се подкрепя Македония, защото някой преди 30 години е взел решение за подобна конфигурация след разпадането на Югославия, но това не означава, че тази идея е валидна и днес“, допълни още конгресменът, цитиран от БГНЕС.

Обединената македонска диаспора (ОМД) в САЩ смята, че с крайно безотговорната си нападка срещу Македония и с призива за разделянето ѝ Рорабейкър е посрамил самия себе си, своите избиратели и партия и призоваха председателя на Конгреса Пол Райън и лидера на мнозинството в Конгреса Кевин Макарти спешно да отзоват от поста председателя на подкомисията по външния работи на Конгреса, предаде македонският телевизионен канал “Сител“.

ОМД също така призовава президента на САЩ Доналд Тръмп да отправи критика към Рорабейкър за коментарите му, а американците с македонски произход да се свържат със своите представители и национални лидери с искане за търсене на отговорност от конгресмена.

САЩ: Подкрепяме териториалната цялост на Македония

Няма промяна в политиката на САЩ спрямо Република Македония. Това се казва в официална позиция на Държавния департамент по повод скан...

„Членовете на Конгреса не би трябвало да бъдат инициатори на конфликти на Балканите. Те не бива да се бъркат в етнонационални програми, представлявани от някои балкански политици. Македония е суверенна държава с постоянни международно признати маркирани граници с всички свои съседи. Като такава, Македония не принадлежи на Албания, България, Косово, Гърция, Сърбия или на която и да е друга държава“, пише в официалната реакция на ОМД.

„Македония работи усилено, за да устои на нерешения дестабилизиращ ефект от жестоката агресия през 2001 г. на терористи от албанска националност. Напредъкът към стабилността в региона винаги е основан на международна гаранция за непроменливост на държавните граници. С подобно пряко изявление на високопоставен представител на Републиканската партия за унищожаване на Македония едновременно сериозно се подкопава политиката на САЩ в Югоизточна Европа, както и позициите на президента Доналд Тръмп“ смятат от ОМД, предаде Фокус.

„Вместо това, Рорабейкър се застъпва за осъществяването на намеренията на терористите от 2001 г. Важен съюзник на САЩ в региона ще бъде разкъсан. Тази позиция е не само дълбоко неетична, но и драстично противоречи на националните интереси на САЩ“, сочат от организацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Еди Рама се нахвърли на България: "Ужасна, отвратителна политика към Северна Македония"

Радев: Пътят на Северна Македония за Брюксел минава през София

Гръцки медии: Скопие задълбочава разрива с Атина

Гръцки медии: Изказванията на Мицкоски са нова провокация

В торба за смет: Двойка изхвърли мъртвото си бебе на боклука в Гърция

Македонски министър призна, че е наричала грешно страната си (ВИДЕО)

Отложиха делото за за побоя над Християн Пендиков

Мицотакис с изненадващ ход: Гърция засега ще бави Скопие за ЕС

Гърция чака нова порция пясък от Сахара (ВИДЕО)

След Фицо: Сърбин е арестуван, че заплашвал Вучич

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани