Над 100 000 румънци излязоха на протест в Букурещ (Видео)

3706
Над 100 000 румънци излязоха на протест в Букурещ (Видео)

Над 100 000 румънци са се събрали на площад "Виктория" в Букурещ, където се намира сградата на правителството, за да протестират срещу одобрените на спешно заседание снощи правителствени проекти в областта на правосъдието, съобщава телевизия "Диджи24". С тези промени се опрощават редица престъпления по служба.

Протестите започнаха още тази сутрин, когато около хиляда души се събраха на площада, а с приключването на работния ден броят на демонстрантите нарасна. Според някои медии протестът в Букурещ достига 150 000 души, а в цяла Румъния по улиците са други стотици хиляди.

Протести има на много места, сред които градовете Тимишоара, Брашов и Яш. Според News.ro десетки хиляди румънци са протестирали и в провинцията - около 20 000 в Клуж-Напока, 15 000 в Тимишоара, 10 000 в Сибиу, 7000 в Яш, 1000 в Галац. Румънците, живеещи в чужбина, обявиха протести за тази вечер в Лондон, Хелзинки, Дъблин, Белфаст, Виена и други градове, предаде информационният сайт "Зиаре".

Причината за протестите - хората виждат в действието на новото правителство полза на политици, кметове и лидера на управляващата социалдемократическа партия (PSD) Ливиу Драгня. Драгня има присъда за изборна измама и затова не можа да стане премиер на Румъния, макар партията му да спечели изборите. Освен това той може да бъде осъден и заради това, че е уредил две служителки на партията си на работа в държавна институция преди няколко години и всъщност те фиктивно са били в състава на администрацията, но са получавали заплата - общо 31 000 евро.

Късно вечерта във вторник (31 януари) на заседание, с единствена точка в дневния ред обсъждане на бюджетната прогноза, кабинетът на управляващата Социалдемократическа партия (ПСД) и на либералдемократите (АЛДЕ) внезапно взе решение да промени с извънредно решение Наказателния кодекс на страната, като декриминализира или намали присъдите на престъпления като корупция, злоупотреба с власт и конфликт на интереси. Това стана без парламентарно решение. Занапред няма да се приема за престъпление злоупотреба с власт или корупция при нанесени щети на бюджета под 200 000 леи (44 400 евро). Намаляват се присъдите за злоупотреба с власт - от 2 до 7 г. до сега на 6 месеца до 3 г. затвор или глоба. Няма да се търси злоупотреба с власт и корупция в случаите на издаване, одобрение или гласуване на нормативни актове и административни разпоредби. Решението светкавично бе публикувано и в "Държавен вестник" в 1 часа след полунощ в сряда, промените в Наказателния кодекс влизат в сила след 10 дни.

Протести в Румъния заради промени в Наказателния кодекс

Протести се проведоха през нощта в Букурещ, след като румънското правителство на Сорин Гриндяну одобри късно във вторник, 31 януари, из...

Румънският висш съдебен съвет реши да сезира Конституционния съд на страната заради случилото се. Опозицията пък вече готви вот на недоверие.

Европейската комисия изрази загриженост във връзка с одобрените от правителството промени, а Европейският парламент включи като извънредна точка в дневния ред на пленарната си сесия в Брюксел утре обсъждане на положението в Румъния, предаде БНР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com