Над 20 ранени полицаи след протести на етнически албанци в Скопие

27105
Над 20 ранени полицаи след протести на етнически албанци в Скопие

Двадесет полицаи и няколко демонстранти бяха ранени при протести в македонската столица Скопие вчера. Около 2 000 етнически албанци протестираха срещу доживотната присъда, която получиха шестима от техните сънародници за убийство на петима македонски младежи преди две години, съобщава БГНЕС

"Шестима демонстранти бяха арестувани, един от тях, който е ранен е откаран в болница. Има няколко със сериозни наранявания, но животът им не е в опасност", каза Иво Котевски, говорител на Министерството на вътрешните работи.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне демонстрантите. В началото на седмицата

местен съд осъди на доживотен затвор шестима етнически албанци, които убиха през април 2012 г. петима македонци. Престъпният акт бе описан от властите като "терористична атака".

Сблъсъците избухнаха, когато демонстрантите опитаха да проникнат в сградата на съда в Скопие, който произнесе присъдата. Те хвърляха камъни и счупиха няколко прозореца, преди намесата на полицията. Етническите албанци носеха плакати: "Искаме справедливост" и "Ние не сме терористи".

Двама от шестимата обвиняеми бяха осъдени задочно, тъй като те са в затвора в съседно Косово, където изтърпяват наказание лишаване от свобода за незаконно притежание на оръжие. Македония започна процедура за тяхното екстрадиране.

На 12 април 2012 година телата на петимата застреляни бяха открити край езерото до Смилковци, северно от Скопие. Двадесетина заподозрени от албански произход бяха арестувани тогава, много от тях принадлежащи към радикални ислямистки групи.

Убийството бе последвано от сблъсъци между македонци, протестиращи срещу престъплението, и полицията. Адвокатите на осъдените заявиха, че ще обжалват.

Отношенията между албанци и македонци са белязани от напрежение от времето на седеммесечния конфликт, който противопостави през 2001 г. правителствените сили и етническите албански бунтовници.

Конфликтът приключи с мирното споразумение от Охрид през август 2001 г., което включва предоставяне на по-големи права на албанското малцинство, което е около 25% от двата милиона жители на Македония.

Андонис Самарас: Македонският език е измислен от комунистите

Острият език на Гърция по отношение на Македония не се промени дори в края на гръцкото председателство на Европейския съюз. Тон този пъ...

В обща декларация представителите на ЕС, ОССЕ, НАТО и американското посолство в Скопие призовават "за успокояване и въздържане от насилие". Те призовават гражданите и политическите лидери на страната чрез диалог да разрешат всички въпроси и да се спазва етническата толерантност. В декларацията се подчертава, че всички имат право на протест, но без да се използва насилие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com