Нараства броят на загиналите при земетресението в Албания

2095
Нараства броят на загиналите при земетресението в Албания
Снимка: iStock/Guliver

Броят на жертвите на земетресението в Албания достигна до 14 души, а пострадалите са над 600, някои от които – тежко, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Продължават усилията на спасителите за откриване на оцелели под развалините. Екипите използват багери, за да освободят хванатите под капана на срутилите се жилищни сгради след земетресението, което удари страната в ранните часове на деня с магнитуд от 6,4 по скалата на Рихтер.

Земетресението с магнитуд 6,4 беше усетено в южната част на Балканите и бе последвано от множество вторични трусове. Близо до столицата на Босна и Херцеговина Сараево също бе регистриран трус с магнитуд от 5,4 по скалата на Рихтер. Няма обаче съобщения за жертви или пострадали, а само за малки материални щети.

И в Босна стана трус от над 5 по Рихтер

Земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер разтърси Босна и Херцеговина в 10:20 часа българско време, съобщи Европейският сеизмологичен инст...

Земетресението в Албания срути най-малко три жилищни сгради, докато хората спяха. Няма предположения за това какъв е броят на онези, които остават под развалините, предаде агенция Фокус.

„Това е драматичен момент, в който трябва да запазим спокойствие, да останем един до друг, за да се справим с този шок", призова премиерът Еди Рама.

Министерството на отбраната заяви, че седем тела са изтеглени от развалини в крайбрежния град Дуръс, на 33 километра западно от столицата Тирана, а петима души са открити мъртви в срутена жилищна сграда в северния град Туман. Един човек загина, след като скочи от дома си в Кубрин в опит да се спаси от бедствието, докато друг човек загина при срутване на път в северния град Лежа.

„Очакваме многобройни вторични трусове след основното земетресение. Те ще представляват опасност за човешкия живот. Хората в засегнатите райони трябва да са наясно с тази опасност“, предупреди Акис Целентис, директор на Геодинамичния институт на Гърция.

Силно земетресение край Индонезия

Земетресение с магнитуд 5.9 по Рихтер е регистрирано край бреговете на Индонезия, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен цен...

Земетресението се усети по албанския бряг, както и в съседните Косово, Черна гора, Гърция и части от Южна Сърбия.

Властите призоваха хората в най-засегнатите райони да стоят извън домовете си и да избягват шофирането в засегнатите райони, за да осигурят на аварийните служби свободен достъп до бедстващите жители. Мнозина съобщават, че виждат пукнатини по стените в домовете си.

Всички правителствени агенции са „на крак“ и „работят усилено, за да спасят живота на хората в Дуръс и Туман“, каза Рама. Около 400 войници са задействани за разпъването на палатки за оцелелите, останали без дом след труса.

Рама каза, че съседните страни, Европейският съюз и САЩ са предложили помощ. Гърция, Италия, Косово, Турция, Черна гора, Румъния и Сърбия изпратиха спасителни екипи в Албания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Премахнаха НАТОвска бомба в Ниш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com