Не постигнаха решение за политическата криза в Македония

7270
Не постигнаха решение за политическата криза в Македония

Лидерската среща в съседна Република Македония приключи без резултат. Всички участници в преговорите останаха на своите позиции и не се постигна решение на политическата криза, предаде БНЕС.

В понеделник следващата седмица ще има нова среща с участието на премиера и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, на СДСМ Зоран Заев, на ДСИ Али Ахмети и на ДПА Мендух Тачи. До тогава всички ще работят върху документ за постигане на споразумение.

Посредниците в преговорите - посланиците на САЩ Джес Бейли и на ЕС Аиво Орав напуснаха срещата без да дават изявления.

"Днес доказахме, че ние спазваме демократичните принципи. Разбрахме се за рамката, в която да продължат преговорите. Ние не отстъпихме от нашите искания, които са оправдани", каза след срещата лидерът на СДСМ Зоран Заев и призова за нови мирни протести.

Никола Груевски съобщи, че днес са преговаряли по три теми и по тях е имало няколко предложения. Той потвърди информацията, че в понеделник ще има нова лидерска среща. "Ние сме готови за преговори, но в момента е много трудно да се каже дали разговорите бяха успешни или не", каза още той.

На въпроса дали ще подаде оставка и дали има малко срам и морал, защото във всяка една нормална държава всеки би подал оставка Никола Груевски отговори кратко: "На избори народът решава кой да бъде премиер и кой в опозиция".

"Днес сме тук, за да препотвърдим нашите искания за връщане на Република Македония по пътя на нейната евроинтеграция и завръщането на демокрацията в страната. Днес нямаше политически диалог, но създадохме рамка за диалог. Тези опити днес не бяха успешни, но ще продължим в понеделник. Не съм оптимист за постигането на споразумение. Нашите позиции и искания са ясни и открити: само преходно правителство може да нормализира държавата и да подготви републиката за свободни, демократични и честни избори" каза Зоран Заев.

Говорителите на двете албански партии - ДСИ и ДПА Артан Груби и Луан "подкрепиха началото на политическия диалог"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com